KRAŠOGRAD ZA 69,2 MILIJUNA KUNA

USKOK otvorio najveću Bandićevu aferu

17.03.2015 u 15:42

Bionic
Reading

USKOK je objavio da pokreće istragu protiv petero osoba koje sumnjiči da su kroz pet zamjena građevinskih zemljišta oštetile Grad Zagreb za 69,2 milijuna kuna za mandata Milana Bandića. Riječ je o Ninoslavi Zeković, Bori Kisjelici, Mirku Kožulju, Anti Baradi i Davoru Galetoviću. U aferi poznatoj kao Krašograd Grad Zagreb je 2007. mijenjao zemljišta s privatnim tvrtkama Studio X, Mala ulaganja i Karantena, od kojih su Studio X formalno vodili studenti Mislav Nakić i Magda Jukica. Prvi je prijatelj sina Slobodana Ljubičića, bivšeg šefa Holdinga, dok se Magda kasnije udala za Ljubičićeva nećaka Vicu Gulama

U USKOK-u sumnjaju da su Ninoslava Zeković, pročelnica Ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu Grada Zagreba, te njezin zamjenik Boro Kisjelica od veljače do srpnja 2007, na traženje Ante Barade, suvlasnika društva Studio X, i odvjetnika Davora Galetovića, petookrivljenog, koji je stvarno vodio poslovanja društava Mala ulaganja i Karantena, prilikom zamjene zemljišta pogodovali navedenim tvrtkama i to tako da su im neosnovano priznavali veće vrijednosti zemljišta dok su Gradu Zagrebu smanjivali cijene u odnosu na one koje su bile realne.

Te su tvrtke naime mijenjale svoja zemljišta u Sesvetskom Kraljevcu, na kojima je sagrađeno naselje Iver, za ona u vlasništvu Grada Zagreba na području Trnja, Jankomira, Vrapča Novog i Peščenice. Tvrtke Mala ulaganja i Karantena Gradom su mijenjale 35.020 m2 zemljišta u Sesvetskom Kraljevcu za 20.100 m2 zemljišta u Maksimiru u neposrednoj blizini tvornice Kraš. Sa Studijem X mijenjalo se 43.109 m2 u Sesvetskom Kraljevcu za 25.020 m2 na Jankomiru, u blizini City centra One, i u naselju Savica.


Kako navodi USKOK, u cilju realizacije opisanog, društva Studio X,Mala ulaganja i Karantena podnosila su Gradu Zagrebu prijedloge za zamjenu zemljišta u Sesvetskom Kraljevcu za zemljište u vlasništvu Grada Zagreba, i to na temelju nerealnih procjena zemljišta koje je na traženja Barade i Galetovića izradio trećeokrivljeni Mirko Kožulj, odgovorna osoba društva i ovlašteni sudski vještak.

Zemljišta u Sesvetskom Kraljevcu, prema podacima u Glasniku Grada, procjenjivalo se na od 185 do 270 eura po kvadratnom metru dok su zemljišta bliže središtu procjenjivana na od 250 do 321 eura za kvadratni metar. 

Na temelju tako zaprimljenih prijedloga Kisjelica je sastavljao prijedloge za donošenje Zaključka o sklapanju nagodbe između Grada Zagreba i navedenih društava, a prijedloge je na sjednicama Gradskog poglavarstva, kao osnovane i u interesu Grada Zagreba, obrazlagala tadašnja pročelnica Zeković. Oboje su znali da su procjene nerealne, navodi USKOK.

Nakon što je Gradsko poglavarstvo, u uvjerenju da su predmetne nekretnine realno procijenjene i da je predložena zamjena u interesu Grada Zagreba, donijelo zaključke o sklapanju nagodbi, sklopljene su nagodbe o zamjeni zemljišta s tvrtkama Studio X, Mala ulaganja i Karantena. Grad Zagreb oštećen je za najmanje 69,2 milijuna kuna, a navedenim je društvima osigurana nepripadajuća imovinska korist.

Mutna pretpovijest trgovanja u Sesvetskom Kraljevcu

Slučaj zamjene zemljišta u Sesvetskom Kraljevcu ima pretpovijest sumnjivih poslova kojima je u samo četiri mjeseca, preprodajom zemljišta povezanih tvrtki, cijena zemljišta narasla sa 100 na 270 eura za m2.

Zemljište od 13 hektara danas ugašena tvrtka Degrad, koju je vodio Drago Đuričić, kupila je sredinom 2005. za 19,9 milijuna kuna od Dalmacommerca u stečaju. Zemljište su unijeli u novu tvrtku Dohel, u kojoj su osim Degrada i Đuričića imali udjele Vice Gulam, nećak Slobodana Ljubičića, bivšeg šefa Holdinga, i odvjetnik Pero Lozica.

Tijekom 2006. donosi se urbanistički plan, a Lozica i Gulam dobivaju kredit od Hypo banke u visini od 435 milijuna kuna. Zanimljivo je to da je direktorica Dohela tada bila Helena Lozić Doklestić, supruga Borislava Doklestića, zaposlenog u Uredu za planiranje i razvoj grada, a urbanistički plan izradila je tvrtka Studio Forma Urbis u vlasništvu kuma Slavka Dakića, čovjeka koji je u to doba vodio gradski Ured za strategijsko planiranje. Gulam i Lozica potom izlaze iz suvlasništva Dohela, a onda kreće mešetarenje zemljištem.

Dohel prodaje oko 79 tisuća kvadratnih metara zemljišta za javne potrebe tvrtki Rarus projekt za cijenu od 54,1 milijuna kuna.Rarus projekt osnovan je nekoliko dana prije sklapanja kupoprodajnih ugovora s tvrtkom Dohel. Nekoliko mjeseci nakon što je kupila zemljište Rarus projekt zemljište prodaje dalje, tvrtkama Karantena, Mala ulaganja i Studio X. Cijena zemljišta za tih nekoliko mjeseci narasla je gotovo dvostruko: s 54,1 milijun kuna na čak 106,3 milijuna kuna.

Rarus projekt vodila je 2007. godine Carmen Čeleković da bi 2009. godine a jedini osnivač postala tvrtka Adriatic Smaller Companies LTD, registrirana u poreznoj oazi Island of Guernsey. Direktor tvrtke bio je tada javnosti nepoznati Rudolf Krpina čije će ime isplivati par godina kasnije na stranicama Crne kronike kad je uhićen u akciji kupovine informacija od policije.

Još 2011. godine Porezna uprava poslala je svom Odjelu za nadzor zahtjev za 'sveobuhvatnu kontrolu prometa, odnosno novčanih transakcija' s posebnim traženjem da se u sve uvrstii i odvjetnik Galetović. Spomenuto je tada da se istraži i uloga Grada Zagreba u svemu, podnesena je prijava USKOK-u, ali nadzor nikad nije proveden.

U Iveru je sagrađeno 1100 stanova te dvorana, škola i vrtić.