lica s tjeralica

Uskok: Istražni zatvor za Mamiće odbijen jer im je već ranije određen

10.06.2021 u 20:25

Bionic
Reading

Sudac istrage odbio je prijedlog Uskoka za zatvaranjem odbjegle braće Mamić jer su za njima već raspisane tjeralice i određen im je istražni zatvor u drugim spisima, kazala je tužiteljica nakon ročišta na kojem su dvojica osječkih sudaca zatvorena, dok je treći pušten da se brani sa slobode

Dvojici osječkih sudaca Zvonku Vekiću i Anti Kvesiću te poduzetniku Dragi Tadiću sudac istrage odredio je u četvrtak istražni zatvor, dok je suca Darka Krušlina pustio da se brani sa slobode kao i braća Mamić koji su u BiH.

''Razmatranje činjenice hoće li se tražiti izručenje mora biti doneseno kada se donese odluka po žalbi Uskoka koja će uslijediti na ovu odluku. Obrazloženje suda za odbijanje istražnog zatvora za Mamiće je da je to učinjeno iz razloga što je istražni zatvor za njih već određen u drugim spisima i raspisane su tjeralice'', kazala je Uskokova tužiteljica Ksenija Krizman.

Krizman je ukazala da se na braću Mamić može primijeniti odluka Vrhovnog suda u kojoj je navedeno da ako postoji istražni zatvor koji nije konzumiran i nije izgledno da će biti konzumiran jer su osobe u bijegu, tada je praksa da ne postoje razlozi da se ne odredi i novo rješenje o određivanju istražnog zatvora.

Uskok najavio žalbe na odluke za Mamiće i Krušlina

''Postoje razlozi za žalbu na takvu odluku i Uskok će to i napraviti'', kazala je Krizman dodajući da će se Uskok žaliti i na odluku suca istrage u odnosu na suca osječkog Županijskog suda Darka Krušlina koji je pušten da se brani sa slobode.

  • +8
Darko Krušlin napustio je bez riječi Županijski sud u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Nera Simic / CROPIX

Dodala je da o nagodbi u ovom trenutku nema govora jer slijedi istraga u kojoj će se ispitivati svjedoci i prikupljati dokumentacija. ''Trenutno se o tome i ne razmišlja, a kamoli što drugo'', zaključila je Krizman.

Branitelj odbjeglog Zdravka Mamića, odvjetnik Veljko Miljević, kazao je prije odluke suca istrage da ga je Uskok predložio za svjedoka u istrazi protiv trojice osječkih sudaca, braće Mamić i osječkog poduzetnika Drage Tadića.

Miljević je rekao da ga je na ročištu sudac istrage Vinko Mioč izvijestio da su braći Mamić dodijeljeni branitelji po službenoj dužnosti, ustvrdivši kako ne zna koja je krajnja namjera da ga se netom prije početka ročišta izvijesti o prijedlogu da ga se sasluša kao svjedoka.

Kazao je da je njegov branjenik na ovaj način doveden u neravnopravan položaj te ocijenio da su ovo "manje greške od onih koje će se rješavati na Ustavnom sudu''.

Trojica sudaca i poduzetnik dovedeni u Zagreb Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Branitelj suca Darka Krušlina, odvjetnik Ljubo Pavasović Visković, kazao je da je Uskok u odnosu na njegovog branjenika predlagao saslušanje trojice svjedoka na okolnost primopredaje sata. Budući da Krušlin ne spori primopredaju sata, sudac istrage je zaključio da nema razloga za njegovim pritvaranjem, precizirao je Pavasović Visković.

Kvesić očekuje puštanje čim ga predsjednik suda suspendira

Odvjetnik Gordan Preglej, branitelj suca Ante Kvesića, rekao je da bi njegov branjenik iz remetinečkog pritvora mogao izaći već u petak, čim ga predsjednik osječkog Županijskog suda suspendira, a čime prestaju razlozi za zadržavanje u istražnom zatvoru. Preglej je podsjetio da se protiv Kvesića, za razliku od sudaca Darka Krušlina i Zvonka Vekića, nije vodio stegovni postupak.

Uhićenje suca Ante Kvesića Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Branitelj Drage Tadića, odvjetnik Rafael Krešić, istaknuo je da je ''malo previše da se temeljem riječi jednog bjegunca pokreće postupak protiv tri suca''.

Sucu Vekiću, koji odbacuje optužbe, je istražni zatvor određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, Kvesiću zbog opasnosti od ponavljanja nedjela, a Tadiću zbog tih razloga, ali i mogućnosti bijega jer ima i BiH državljanstvo.

Uskok je ranije objavio da je protiv sve šestorice pokrenuo istragu i zatražio istražni zatvor detaljno navodeći zašto sumnjaju da su odgovorni za primanje i davanje mita, trgovanja utjecajem te davanja mita za trgovanje utjecajem.

Krušlina terete da se s Mamićem, protiv kojega se već vodio postupak na osječkom sudu, počeo družiti nakon što ga je upoznao u svečanoj loži stadiona u Maksimiru i od njega uzeo skupocjeni sat "Audemars Piguet”.

Novac za "povoljne sudske odluke"

Navode i da je Mamić od travnja 2017. do 21. svibnja 2019. u Zagrebu, Osijeku, Banja Luci, Širokom Brijegu i Dubaiju, kontaktirao i sa sucem Vekićem koji mu je obećao da će za novac koji će podijeliti s Kvesićem "ishoditi povoljne sudske odluke”. Mamić mu je stoga, tvrdi Uskok, u više navrata predao najmanje 370.000 eura za njega i druga dva suca.

Uskok tvrdi i da je Mamić s Kvesićem dogovorio da će mu dati 100.000 za "donošenje povoljne sudske odluke", a novac koji je navodno prikupio Zoran Mamić sucu je predao poduzetnik Tadić.

Tužiteljstvo navodi i da je Mamić, „kao nagradu za dogovoreno pogodovanje” podmirivao troškove putovanja i boravka Vekića „i njemu bliskih osoba” u Dubaiju krajem 2017. te je ujedno autoritetom svog položaja u Hrvatskom nogometnom savezu (HNS) Vekiću osigurao odlazak na utakmicu hrvatske reprezentacije u lipnju 2018. u Veliku Britaniju na trošak HNS-a.

Istraga je pokrenuta nakon što je Zdravko Mamić, pravomoćno osuđen za izvlačenje novca iz Dinama, tužiteljstvu dostavio dokaze protiv sudaca koje je potom otvoreno prozivao za korupciju u javnim istupima i na društvenim mrežama.