rasprava o uhićenju sudaca

Bauk: Mamića se beatificira oko reforme pravosuđa

10.06.2021 u 09:08

Bionic
Reading

Protekli je dan obilježila vijest o uhićenjima osječkih sudaca koje je bivši prvi čovjek Dinama Zdravko Mamić optužio za korupciju. To su Darko Krušlin, Zvonko Vekić i Ante Kvesić, a priveden je i osječki poduzetnik Drago Tadić. Sinoć su USKOK-ovi istražitelji u Zagrebu ispitali trojicu od njih. Darko Krušlin dva je sata iznosio obranu, a sudac Zvonko Vekić bit će ispitan danas.

Saborski zastupnici Arsen Bauk (SDP), Dražen Bošnjaković (HDZ) i Dalija Orešković (Centar) gostovali su u emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" i komentirali situaciju oko uhićenja osječkih sudaca i stanje u pravosuđu.

Dražen Bošnjaković je rekao kako je situacija oko uhićenja sudaca vrlo neugodna i loša poruka građanima koji ionako imaju nisko povjerenje u pravosuđe. 'Ovim događajem će povjerenje u pravosuđe biti niže nego što jest. Usprkos svemu, tijelima treba omogućiti da vode sudski postupak. Svi u ovom sudskom postupku trebaju staviti ono što imaju i tu ne treba raditi bilo kakve pritiske. Treba razdvojiti veliki niz sudaca od ovoga veliku većinu sudaca koji pošteno rade svoj posao. Veliki broj predmeta se zaprima i rješava na sudovima. To ne bi bilo moguće da nema u sustavu časnih i vrijednih sudaca', rekao je.

Bošnjaković smatra kako treba podržati mjere koje vode prema sigurnijem načinu i provjeri sudaca. 'Ako treba provjeravati imovinske kartice, objavljivati, to je jedna od mjera gdje se može pratiti nesrazmjer nečije imovine koji nije opravdan', rekao je.

"Manipuliranje s cijelim slučajem u osobne svrhe"

Dalija Orešković je rekla kako je teško znati je li ovo kraj s uhićenjima. 'Mislim da ovo jučer nije bila takva bomba i veliko iznenađenje s obzirom na sve dokaze ili ono što bi moglo poslužiti što je Mamić objavio prije nekoliko mjeseci. Mislim da je dobar dio javnosti samo čekao kad će se ovo dogoditi. Mislim da motivacija Zdravka Mamića nije raščišćavanje korupcije u hrvatskom pravosuđu, nego s cijelim slučajem manipulira u svoje osobne svrhe kako bi izbjegao izručenje i izvršenje sankcije, nego teži ponovljenom suđenju', rekla je.

'Treba istaknuti što se tiče sigurnosnih mjera i da sustav provjere imovinskih kartica ne postoji u svojem sadržaju. Državno sudbeno vijeće nije strano profesionalno tijelo. U tom tijelu sjede dva saborska zastupnika. Jedan od njih je i Arsen Bauk. Ja se protivim tome. Protivim se tome da saborski zastupnici sjede u takvom tijelu', naglasila je.

Smatra kako Državno sudbeno vijeće nikad nije institucionalizirano da ima prave ovlasti i prave alate za sustav unutarnje kontrole. 'Sve ovo što vidimo na primjeru ovih sudaca je posljedica toga. Korupcije ima u svim branšama. Ima je u zdravstvu, obrazovanju, politici, pa tako i među sucima. Osnovni problem je u politici, Saboru, u kojem se godinama čitaju ista izvješća Glavnog državnog odvjetnika i predsjednika Vrhovnog suda. Tu su detektirani problemi i dan je putokaz što treba mijenjati. Međutim, politika od toga bježi', naglasila je.

Trojica sudaca i poduzetnik dovedeni u Zagreb Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

Arsen Bauk je istaknuo da ako USKOK procijeni da treba još nekome od sudaca skinuti imunitet, poslat će zahtjev DSV-u.

'On obično dolazi poslijepodne, a ujutro slijede uhićenja. USKOK će na temelju dokaza koje je prikupio ocijeniti treba li uputiti takav zahtjev, treba li tražiti istražni zatvor ili se osumnjičenici mogu braniti sa slobode. Gospodin Mamić koji je osuđen na slobodi, a ovi koji su ga osudili, trenutno su pred istražnim sucem. To je cjelokupna slika funkcioniranja društva', rekao je.

  • +5
Afera s osječkim sucima Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

Funkcioniranje DSV-a

Smatra kako se Zdravka Mamića beatificira oko reforme pravosuđa. 'On ima sva prava da se za svoju poziciju u pravosudnom smislu bori. Ne mislim da je problem u Saboru ni u smislu participiranja i sudjelovanja u DSV-u. Mislim da je prisutnost saborskih zastupnika kao onih koji su predstavnici javnosti i jedini mogu govoriti o događanjima u DSV-u zato što imaju takvu odgovornost. Sudjelovanje ljudi izvan pravosudnog sustava, jamac su za sustav koji je javnosti zatvoren, da ne bude potpuno zatvoren od javnosti. Ako je politika borba za bolje društvo, onda bi DSV trebao kao i cijela sudačka struka analizirati koje su to pojave koje su negativne za društvo u njihovim redovima', istaknuo je Bauk.