konceptualna umjetnost

Urnebesni kip Melanije Trump u rodnoj Sevnici izazvao brojne reakcije

06.07.2019 u 23:49

Bionic
Reading

Melanija Trump, prva dama Sjedinjenih Američkih Država (SAD), dobila je u Sevnici, svom rodnom mjestu u Sloveniji kip. No nije to običan kip.

Američki konceptualni umjetnik Brad Downey angažirao je slovenskog lokalnog zanatliju Aleša Župevca da napravi kip od drveta s likom američke prve dame u prirodnoj veličini u njezinom rodnom gradu. Župavec je kip izradio motornom pilom, navodi BBC.

Melanija na sebi ima prepoznatljivi plavi kaputić, a lijeva ruka joj je podignuta kao da pozdravlja nekog na nebu. Kip Melanije Trump okrenut je prema rijeci Savi. Neki mještani su kip nazvali sramotom,a drugi je nazivaju Štrumpfetom dok mnogima uopće ne liči na suprugu Donalda Trumpa.

Downey je agenciji Reuters rekao da je 'želio otvoriti dijalog' o političkoj situaciji u Americi. Njegovi drugi radovi su izloženi u Ljubljani do kraja kolovoza, a u letku kojim je promovirana izložba nagovještava se da je ovaj kip samo urnebesna šala, piše BBC. Downey je poznat i po radovima poput Testisa mudrosti i Kaktus ruke.

Sevnica je postala magnet za turiste od 2016. kada je Donald Trump izabran za predsjednika, a Melanija postala prva dama Amerike. Posjetitelji u Sevnici tragaju za informacijama iz mladost gospođe Trump. Stanovnici Sevnice prodaju razne brendirane predmete, pa tako turisti mogu da kupe papuče, torte i Trump hamburgere.

Kako sve to ozgleda provjerite u fotogaleriji.

  • +9
U Sloveniji dignut spomenik Melaniji Trump Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia