ni nakon 12 godina

Ups. Jedina hrvatska 'karantena' nema podtlak kao dodatnu barijeru za viruse

29.01.2020 u 13:28

Bionic
Reading

U jeku epidemije koronavirusa, nad kojom bdiju sve relevantne javnozdravstvene organizacije u svijetu, hrvatsko predsjedništvo Vijećem EU-a aktiviralo je poseban mehanizam nazvan Integrirani politički odgovor na krizu (ICPR). Taj mehanizam aktivira se samo u slučaju velikih i složenih kriza, poput terorističkih napada i zdravstvene ugroze, a služi brzom i koordiniranom donošenju odluka. U Hrvatskoj već 12 godina čeka se prilično važna odluka u segmentu zaštite zdravlja pučanstva, a tiče se adekvatnog opremanja jedine 'karantene' u Hrvatskoj

Tzv. karantena, zapravo izolacijska jedinica locirana na Odjelu za virusni hepatitis Zavoda za infekcije probavnog trakta Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, donekle ispunjava suvremene zdravstvene standarde za izolaciju pacijenata zaraženih osobito opasnim i/li brzoširućim virusima. Za takve pacijente pripremljeno je deset kreveta u nekoliko bolničkih soba, montirani su videokamere i interfon za komunikaciju s bolesnicima, osoblje je educirano i dodatno opremljeno, a dijagnostički testovi za koronavirus upravo se postavljaju. Međutim, da bi se postigao najviši stupanj zaštite u izolacijskim jedinicama, nedostaje ventilacijski sustav za snižavanje tlaka, čime bi se značajno otežao izlazak virusa iz prostorije.

Od epidemije ebole iz 2014. godine, kad se karantena u tzv. Zaraznoj bolnici kod Gupčeve zvijezde posljednji put našla u fokusu javnosti, u državnom proračunu nije se našlo nekoliko milijuna kuna za ugradnju sustava koji bi sustav sigurnosti od opasnih uzročnika zaraznih bolesti u Hrvatskoj podigao na višu razinu.

Prof. dr. sc. Alemka Markotić, tadašnja pročelnica Odjela za znanstvena istraživanja, a danas ravnateljica Klinike Dr. Fran Mihaljević, ustvrdila je da u Hrvatskoj ne postoji pravi odjel karantene jer još nisu dovršeni strojarski radovi koji bi osigurali podtlak u sobama za izolaciju, što predstavlja dodatnu barijeru za izlazak virusa iz tih prostora. Za dovršetak tih radova trebalo je između 4,5 i pet milijuna kuna, a iz Klinike su novac za tu namjenu potraživali već sedam godina.

Tadašnji ministar zdravstva Siniša Varga obznanio je pak HRT-u kako je poduzeo korake da se taj dio opremanja karantene financira iz interventnih sredstava Ministarstva financija, odnosno Vlade. I tu je stalo.

Reagirao je tada i Sindikat Zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba, pitajući naređene što su poduzeli za zaštitu djelatnika u slučaju pojave ebole.

'S obzirom na to da Hrvatska nema prostor za pravu karantenu u slučaju pojave ebole jer sobe za izolaciju u Klinici za infektivne bolesti nemaju osiguran podtlak koji sprječava izlazak virusa iz tih prostora, strah od zaraze je opravdan i razuman', napisao je šef Sindikata Tomislav Šnidarić. Danas za tportal kaže da odgovor Zavoda nikada nije dobio te upozorava na to da u borbi protiv visokozaraznih bolesti poput koronavirusa zdravstvenom sustavu nedostaje čvrsta organizacija već na prvoj stepenici - odgovarajućem transportu potencijalnog bolesnika.

  • +37
Koronavirus Izvor: EPA / Autor: FRANCK ROBICHON

Najmanje dvanaest godina prošlo je, dakle, otkad je zatražena ugradnja potrebnog ventilacijskog sustava u sobe za izolaciju zagrebačke Zarazne bolnice. Prof. Markotić danas za tportal ponavlja da bi podtlak pružio dodatnu sigurnost u zaustavljanju virusa, međutim 'izolacija može funkcionirati i bez toga', a tu su i nove obećavajuće najave iz Ministarstva zdravstva na Ksaveru o pomoći za infrastrukturne potrebe u Klinici.

>>> Kina je uspostavila dosad neviđenu karantenu: Kakve su sve mjere obuzdavanja virusa tome prethodile

'Imamo obećanja da će nas maksimalno poduprijeti u velikim potrebama koje Klinika ima općenito s infrastrukturom, pa naravno i tijekom epidemije. Za to su potrebna značajna sredstva i ne može se napraviti ad hoc, ali što se tiče same epidemije, prije nekoliko dana razgovarali smo s budućim ministrom Vilijem Berošem i dobili smo podršku, a o svemu je bio informiran i bivši ministar Milan Kujundžić. Kontinuirano smo u komunikaciji s Ministarstvom', kaže prof. Markotić.

  • +16
Klinika za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

U svakom slučaju, nikakvi građevinski radovi na izolacijskim jedinicama u jeku epidemije ne dolaze u obzir.

'Za vrijeme građevinskih radova trebalo bi zatvoriti odjel, a to je u ovom trenutku nemoguće i nema razloga da se to baš sada radi. Osim toga, sobe za izolaciju služe za povremene potrebe, u njima se mogu hospitalizirati i pacijenti s lakšim simptomima, a ovakva institucija trebala bi zadovoljavati izolacijske potrebe u punom kapacitetu. Klinici definitivno trebaju novi prostori; potrebno je kompletno rekonstruirati jedinice intenzivnog liječenja za odrasle i za djecu, pa u okviru njih osigurati izolacijske jedinice za najteže pacijente', napominje prof. Markotić, imajući u vidu financijska ograničenja u resoru.

Podtlak i nadtlak

U Pravilniku o dobroj proizvođačkoj praksi za lijekove navodi se da je za rad tamo gdje postoji mogućnost izloženosti patogenim mikroorganizmima potreban posebno uređen prostor u podtlaku zbog zadržavanja patogena u ograničenom prostoru.

'Za rad gdje postoji mogućnost izloženosti patogenim mikroorganizmima potreban je posebno uređen prostor u podtlaku zbog zadržavanja patogena u ograničenom prostoru. Tamo gdje se obavlja obrada patogena u prostoru ili sigurnosnom kabinetu uz negativni tlak zraka (podtlak) okruženje mora biti sterilna zona u nadtlaku (pozitivan tlak zraka)', piše u Pravilniku.

Odjel za virusni hepatitis djeluje kao Referentni centar za dijagnostiku i liječenje virusnih hepatitisa Ministarstva zdravstva. Uz bolesnike oboljele od virusnog hepatitisa, na odjelu se zbrinjavaju bolesnici s gotovo svim ostalim infektološkim bolestima te vrućicama nejasnog uzroka.