sjednica

Upravno vijeće HZZO-a: Novi lijekovi na osnovnoj listi

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 16.05.2019 15:34
  • Objavljeno 16.05.2019 u 15:34
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Na sjednici Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) na osnovnu listu lijekova stavljena su tri nova lijeka za liječenje multiplog mijeloma, karfilzomib, iksazomib i daratumumab, a na dopunsku listu je stavljen ciklosporin za liječenje suhog oka, priopćio je u četvrtak HZZO

Poljska je planirala progresivno oporezivati maloprodajne kompanije - po stopi od 0,8 posto one s prometom od 17 milijuna do 170 milijuna zlota, te od 1,4 posto one s prometom većim od 170 milijuna zlota.

Porez je trebao stupiti na snagu 2016. ali ga je Komisija blokirala pokretanjem istrage koja je trebala pokazati predstavlja li nedopuštenu državnu potporu manjim poduzećima.

Po završetku istrage 2017. Komisija je zaključila da porez nije u skladu s europskim propisima, a Poljska se na tu odluku žalila Općem sudu EU-a.

Luksemburški suci dali su za pravo Varšavi, zaključivši da progresivna struktura poreza nije diskriminatorna u kontekstu državne potpore.

Polazeći od pretpostavke da je jedinstvena porezna stopa zapravo 'normalna' za maloprodajni sektor, Komisija se služila 'hipotetskim' standardom, dodali su suci.

Veće porezno opterećenje za veće kompanije možda je primjereno budući da 'poduzeća s većim prometom zahvaljujući pukoj ekonomiji veličine imaju razmjerno niže troškove nego ona s manjim prometom', zaključio je europski sud.

Komisija je pogriješila i u zaključku da se prava namjera poljske vlade ne podudara s deklariranim ciljem poreza, utvrdili su suci. Cilj Poljske vlade bilo je 'uvođenje sektoralnog poreza baziranog na načelu porezne redistribucije', konstatira Opći sud EU-a.

Takav porez 'sam po sebi ne implicira selektivnu prednost', zaključuje.

EK se u roku od dva mjeseca može žaliti na presudu najvišoj sudskoj instanci u EU, Europskom sudu pravde.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!