Konferencija o digitalnoj medicini

Hrvatska iz EU fondova za eHZZO dobila 127 milijuna kuna

29.03.2019 u 12:32

Bionic
Reading

Hrvatska je iz europskih fondova osigurala bespovratnih 127 milijuna kuna za informatizaciju i digitalizaciju Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, tzv. eHZZO, a cilj je do 2021. bolje povezati i ubrzati proces rada kroz programe kao što su eKarton i eUputnica, te poboljšati kontrolu lista čekanja u zdravstvenim ustanovama, rekao je ravnatelj HZZO-a Lucijan Vukelić u petak na 7. konferenciji digitalne medicine 'Budućnost je sada'

'To je veliki projekt u iznosu od 127 milijuna kuna bespovratnih sredstava, koji će nam omogućiti veliki korak u informatizaciji i digitalizaciji poslovanja HZZO-a. Sada krećemo s raspitivanjem natječaja za eHZZO, što uključuje umrežavanje i prebacivanje sa starog na novi sustav', kaže Vukelić.

Budući da bolnice dosad nisu bile međusobno povezane, novi digitalni alati omogućit će bolje praćenje i kontrolu lista čekanja te izvršenost usluga, dodao je.

'Digitalne tehnologije su sadašnjost i budućnost i pomažu svim sustavima, a poglavito mogu pomoći zdravstvenom sustavu. U tom smjeru hrvatski zdravstveni sustav krenuo je prije desetak godina, a mi nastavljamo u tom pravcu', istaknuo je otvarajući konferenciju ministar zdravstva Milan Kujundžić.

Dodao je kako su tome prilagođavani zdravstveni zakoni, jer robotika i umjetna inteligencija već danas medicini daju veliki poticaj.

Za mjesec i pol prve operacije uz pomoć robota

Hrvatska je lani nabavila prvog robota, koji će u KBC-u Zagreb primarno operirati karcinom prostate, te druge karcinome, što će pridonijeti poboljšanju ishoda liječenja.

'Robot je na Rebru, edukatori također, dio ljudi je obavio edukaciju u Švicarskoj i Italiji, za nekih mjesec i pol mogle bi početi prve operacije', najavio je Kujundžić.

Kad je riječ o telemedicini, ministar kaže kako ona funkcionira na razini pojedinih radilišta povezanih sa zdravstvenim centrima u Splitu, Rijeci, Osijeku i Zagrebu, no to treba dalje razvijati.

Konferencija 'Budućnost je sada' okuplja svake godine državnu administraciju, liječnike, farmaceutske i IT tvrtke kao lidere razvojnih procesa iz područja digitalne medicine.

Ove godine glavne teme su digitalna rješenja u onkologiji, kako bolje iskoristiti postojeće zdravstvene podatke, telemedicinu i primjenu uredbe o zaštiti podataka u zdravstvu.

Kada je riječ o onkologiji, sudionici će razgovarati o primjeni digitalnih rješenja u ranom detektiranju i dijagnostici karcinoma.