TEOLOGINJA I KATOLIČKA NOVINARKA

Upoznajte Oparinu zamjenicu: Splićanima obećala vrtiće, božićnice i umirovljeničke kartice

23.05.2017 u 14:46

Bionic
Reading

Željko Kerum nazvao je svog protukandidata za splitskoga gradonačelnika Andru Krstulovića Oparu 'kicošom koji misli da je iznad Splićana', no ovaj je odlučio ne odgovoriti. Navodno se žurio u Zagreb na sjednicu predsjedništva HDZ-a, ali u toj stranci svejedno su se odlučili na predstavljanje kandidatkinje za zamjenicu gradonačelnika Jelene Hrgović i programa socijalnih mjera

Jelena Hrgović (35) rođena je u Sinju, a u Splitu je završila osnovnu školu i gimnaziju, potom i filozofsko-teološki studij na Katoličkom bogoslovnom fakultetu. Na istom fakultetu trenutno je doktorandica na studiju ''Kršćanstvo i suvremena kultura'.

U lokalnim okvirima Krstulovićeva zamjenica poznata je kao izvršna urednica u izdavačkoj kući Verbum, pomoćnica ravnatelja manifestacije Dani kršćanske kulture i dugogodišnja dopisnica Informativne katoličke agencije i Glasa koncila. Članica je i volonterka više udruga, mahom katoličke provenijencije, te je pohađala više međunarodnih programa neformalnog obrazovanja. 

'Split je grad za sve i ako nam građani daju povjerenje, spremni smo i voljni raditi za ovaj grad. Iznikli smo iz njega, Split i splitski čovjek su nam u srcu', kazala je Hrgović nakon predstavljanja programa socijalnih mjera Krstulovićeva tima za iduće četverogodišnje razdoblje. Nije upala u zamku novinarskih pitanja na temu Keruma, budućih odnosa u Gradskom vijeću Splita ili plana za privlačenje glasača Pametnog i ljevice. 'Surađivat ćemo sa svim ljudima dobre volje koji žele poduprijeti ove mjere', odgovorila je diplomatski.

A mjere je nabrojala gotovo taksativno: za početak izgradnju triju (Kila, Pujanke i Žnjan) te dogradnju dvaju vrtića (Srinjine i Trstenik), zatim besplatne udžbenika za učenike prvih razreda u prvoj godini i za sve osnovce do kraja mandata te utrostručenje broja stipendija po socijalnoj osnovi.

Umirovljenicima Hrgović obećava dnevne boravke u domovima, ali i 'umirovljeničke kartice' s popustima za razne socijalne mjere, promet, kazalište, liječničke preglede i neke ugostiteljske usluge. Do kraja mandata za cilj su postavljene i božićnice.

'Suradnja sa socijalnim institucijama nije bila adekvatna i to će se promijeniti, a znatno veću podršku dobit će izvaninstitucionalna skrb za starije, za prevenciju ovisnosti, za animiranje djece i za rad s beskućnicima, koja već danas dobro funkcionira', najavila je.

Plan HDZ-ova tima jest napokon dovršiti gradski hospicij, dok su osobama s invaliditetom obećali svake godine ukloniti najmanje 80 barijera za kretanje ulicama i pristup javnim sadržajima.