VISOKOZARAZNI OMIKRON

U New Yorku pet puta više djece u bolnicama, pedijatri u stanju pripravnosti: 'Ovo je nova situacija u odnosu na lani'

28.12.2021 u 09:51

Bionic
Reading

Prijem djece zaražene koronavirusom u bolnice na području New York Cityja u prosincu je upeterostručen, a u Washington DC-ju udvostručen. Na nacionalnoj razini broj hospitalizacija na pedijatrijskim odjelima samo u prošlom tjednu skočio je za 35 posto, javlja CNN

Visokozarazni omikron u blagdanskoj sezoni pogađa djecu više nego bilo koja prethodna varijanta koronavirusa, pa se bolnice pripremaju za teške situacije.

'Mislim da će brojke biti više nego što smo dosad vidjeli', rekao je Stanley Spinner, dopredsjednik Texas Children's Pediatrics & Urgent Carea u Houstonu, u telefonskom razgovoru za CNN. U toj bolnici bilježe nagli porast prijema nakon božićnih druženja, a velik broj novih malih pacijenata očekuju i nakon novogodišnjih proslava.

U stanju pripravnosti su pedijatri širom SAD-a.

'Kao da vidite vlak u daljini kako se približava i nadate se da neće iskočiti iz tračnica', kazala je Claudia Hoyen, ravnateljica pedijatrijskog zaraznog odjela Sveučilišne dječje bolnice Rainbow Babies u Clevelandu.

Spinner upozorava da je djelovanje omikrona na djecu zabrinjavajuće, osobito kod najmlađih koji mogu biti cijepljeni ili nisu u potpunosti cijepljeni. Iako zasad nema pokazatelja da omikron uzrokuje teže oblike bolesti od ostalih varijanti, nema pokazatelja ni za to da je bolest blaža.

'Činimo sve da ostavimo djecu kod kuće. Ako ih primimo u bolnicu, to znači da su prilično bolesna', kaže Spinner.

'Čak i kad su samo dehidrirana i treba im prvenstveno infuzija, većina te djece razvije respiratorne simptome i potreban im je kisik', rekao je Spinner, dodajući da su gotovo sva djeca kod njih ili necijepljena ili cijepljena samo jednom dozom.

Djeca su laka meta za virus, upozorava dr. Juan Salazar iz Connecticut Children's Medical Centera u Hartfordu.

'On pogađa veće zajednice i zasigurno pogađa djecu na načine kakve dosad nismo vidjeli. To je nova situacija u odnosu na lani', rekao je Salazar. Procjenjuje se da je u Connecticutu cijepljena samo trećina djece starije od pet godina.

'Moguće je da se virus tako proširio jer se više družimo. Možda su neke maske 'pale' - obitelji su umorne, nisu više spremne poštivati smjernice o izolaciji iz prošle godine', dodao je Salazar, tumačeći da je upravo to omogućilo veliko širenje omikrona i zarazu djece koja su u ovom trenutku najrizičnija skupina s obzirom na to da mnoga nisu cijepljena.

Dr. Roberta DeBiasi, ravnateljica odjela zaraznih bolesti Children's National Hospitala u Washington DC-ju, kaže da djeca s covidom nemaju teže simptome od omikrona u odnosu na prethodne varijante. Međutim definitivno je više djece sa simptomima covida-19 nego ranije.

'Svjedočimo naglom porastu i broja i postotka pozitivnih testova. Gotovo polovica testova, njih 48 posto, sada je pozitivna i to je daleko, daleko više nego u prethodnim valovima, u kojima ih je bilo najviše 17 posto. Gledamo li samo brojeve novozaraženih, u prošlom valu bili smo zatečeni kada bismo dnevno imali 80 pozitivnih, a sad u nekim danima imamo gotovo 200. Znači, ovo je jako, jako zarazno', rekla je DeBiasi.

  • +5
Cijepljenje djece Izvor: EPA / Autor: HOMEM DE GOUVEIA

Također, u prethodnim valovima vrhunac je bio 18 hospitalizacija u danu, a danas se zaprima i po 30 djece.

Pročelnica za zdravstvo dr. Mary Bassett u New York Cityju kaže da su prijemi u dječje bolnice povećani pet puta od 11. prosinca. U tjednu koji je završio tim datumom hospitalizirano je 22 djece, a prošlog tjedna primljeno je njih 109. Nacionalni prosjek skočio je sa 70 na 184 prijema zaražene djece u bolnice.

Omikron pogađa djecu svih dobi, od novorođenčadi do tinejdžera. Multisistemski inflamatorni sindrom (MIS-C) u neke djece može se razviti već nakon dva do tri tjedna, ali kod većine to bude u razdoblju između osam i deset tjedana nakon infekcije. MIS-C se obično događa djeci koja nisu imala teške simptome.

'Većina ih je asimptomatična. Zastrašujuće je što su to posve normalna djeca - nisu imala nikakvih bolesti. A onda im zataji srce i padnu u šok', rekla je dr. Jennifer Owensby sa Zavoda za intenzivnu pedijatriju Rutgers Robert Wood Johnson Medical School.

Dodala je da djeca mogu imati blage simptome - curenje nosa, slab kašalj, čak i povišenu temperaturu - no treba obratiti pažnju kada nastupe iscrpljenost i nezainteresiranost za igru.

'Tako je to s djecom. Ona su dobro sve do trenutka kada su kritično bolesna', rekla je Owensby. Ipak, nije svjedočila povećanju slučajeva MIS-C-a. 'Nismo uočili porast MIS-C-a, ali to još nismo ni očekivali. Potrebno je četiri do šest tjedana za svaku novu varijantu', zaključila je, podsjećajući da bi cijele obitelji trebale držati socijalnu distancu i biti cijepljene, a djeca svakako trebaju nositi maske u zatvorenim javnim prostorima.