neriješen misterij

Uoči desete obljetnice Malezija želi nastavak istrage za nestalim letom MH370

03.03.2024 u 14:23

Bionic
Reading

Malezija poziva na novu potragu za izgubljenim letom Malaysia Airlinesa MH370, objavio je u nedjelju njezin ministar prometa, uoči desete obljetnice još uvijek nerazjašnjenog nestanka tog zrakoplova

Let MH370 Boeinga 777 s 227 putnika i dvanaest članova posade nestao je s radara tijekom leta iz Kuala Lumpura do Pekinga 8. ožujka 2014. godine.

Malezijski istražitelji prvotno nisu odbacivali mogućnost da je avion namjerno skrenuo s kursa. Njegovi ostaci pojavili su se na obalama Afrike i otoka Indijskog oceana, neki potvrđeni, a neki pretpostavljeni.

Malezijski ministar prometa Anthony Loke rekao je kako je američka tvrtka za istraživanje podmorja Ocean Infinity pozvana na razgovor o njezinom posljednjem prijedlogu, nakon dva neuspjeha onih prošlih.

„Malezijska vlada predana je potrazi i ona se mora nastaviti”, naglasio je Loke na ceremoniji obilježavanja te tragedije u nedjelju.

Kuala Lumpur je već angažirao Ocean Infinity 2018. kako bi pretražio jug Indijskog oceana, ponudivši američkoj tvrtki 70 milijuna dolara ako pronađe zrakoplov.

Malezija, Kina i Australija ranije su u siječnju 2017. zaustavile dvogodišnju, 130 milijuna dolara vrijednu potragu. Loke je najavio da će Malezija razgovarati s Australijom o suradnji u ponovnom pokretanu potrage jednom kad prijedlog američke tvrtke dobije zeleno svjetlo malezijske vlade.

Na letu je bilo više od 150 kineskih putnika, a njihova rodbina traži odštetu od Malaysia Airlinesa, Boeinga, proizvođača njegovog motora Rollsa Roycea te osiguravajuće kuće Allianz.