450.000 KUNA

UNICEF donirao opremu za 12 neonatoloških odjela

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 29.07.2015 15:00
  • Objavljeno 29.07.2015 u 14:59
Splitsko rodilište inkubator

Splitsko rodilište inkubator

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Kako bi podržao najranjiviju djecu i njihove roditelje u prvim zajedničkim danima, UNICEF je u suradnji s Ministarstvom zdravlja pokrenuo program promicanja dojenja u jedinicama intenzivnog neonatalnog liječenja i njege te donirao opremu vrijednu 450 tisuća kuna za 12 neonatoloških odjela intenzivnog liječenja i njege u Hrvatskoj

Program je u povodu Međunarodnog tjedna dojenja, od 1. do 7. kolovoza, predstavljen u srijedu u KB Merkur kao nastavak uspješnog programa 'Rodilišta – prijatelji djece'.

U Hrvatskoj se godišnje prijevremeno rodi 2200 djece, a u cijelom svijetu oko 15 milijuna. Prijevremeni dolazak na svijet jedan je od vodećih uzroka smrti novorođenčadi, a dojenje i kontakt prijevremeno rođene djece s roditeljima spašavaju godišnje 450 tisuća života. Utvrđeno je da je upravo kontakt s roditeljima jedan od ključnih faktora za brži oporavak prijevremeno rođene djece.

Neonatalnim jedinicama donirane su izdajalice, naslonjači, klokan-marame, pokrivala za inkubatore, gnijezda za prijevremeno rođenu djecu i ostalu opremu za tzv klokansku skrb, odnosno kontakt 'koža na kožu' djeteta s roditeljima.

Uz donaciju opreme koja će olakšati boravak roditelja s djecom i dojenje, program uključuje i edukaciju medicinskog osoblja o važnosti dojenja prijevremeno rođene djece te pružanja podrške roditeljima, rečeno je na konferenciji za novinare održanoj u srijedu u KB Merkur.

U ožujku ove godine UNICEF je organizirao i međunarodni tečaj o promicanju dojenja u neonatalnim jedinicama intenzivne skrbi za 80 liječnika neonatologa i medicinskih sestara iz svih neonatoloških odjela u Hrvatskoj.

O potrebi pokretanja programa govori i UNICEF-ovo istraživanje koje je pokazalo da su djeca s neurorizicima i djeca s teškoćama u razvoju, zbog medicinskih razloga i odvojenosti od majke, rjeđe dojena od ostale djece. Nije dojeno čak 19 posto djece s teškoćama u razvoju i 22 posto djece s neurorizicima, dok je nedojeno 6 posto zdrave djece.

'Ovim programom želimo osigurati da dojenje bude dobrobit za svu djecu, a posebno onu najranjiviju. Najmodernija tehnologija i strojevi ne mogu nadomjestiti blizinu i toplinu majčina i očeva tijela, te dobrobit majčina mlijeka, koje je dokazano i hrana i lijek za prijevremeno rođenu djecu. Donirana oprema trebala bi pomoći da dojenje i kontakt 'koža na kožu' postane standard i na neonatološkim odjelima intenzivne skrbi', istaknula je predstojnica Ureda UNICEF-a Valentina Otmačić.

Ministar zdravlja Siniša Varga istaknuo je da se Vlada donošenjem Programa za zaštitu i promicanje dojenja 2015.–2016. jasno opredijelila za zaštitu i ostvarivanje prava djece na najbolju moguću skrb i prehranu od dana njihova rođenja.

'Jedan je od ciljeva tog programa i promicanje dojenja u jedinicama intenzivne neonatalne skrbi, i vjerujem da ćemo uz podršku UNICEF-a povećati stope dojenja prijevremeno rođene djece i djece s teškoćama u razvoju. Pored toga, očekujemo da ćemo udvostručiti sadašnju stopu od 19 posto djece dojene nakon navršenih šest mjeseci života', rekao je ministar.

Osim KB Merkura, oprema je donirana i za neonatološke odjele intenzivnog liječenja i njege pulske, varaždinske, slavonsko-brodske i zadarske bolnice. Opremu su dobile i klinike u Petrovoj i Klaićevoj, te osječki, riječki i splitski KBC, KBC Sestre milosrdnice i KB Sveti Duh.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi