pogoršava se kriza

UNHCR: Pola milijuna Afganistanaca moglo bi pobjeći iz zemlje

27.08.2021 u 16:09

Bionic
Reading

Do pola milijuna Afganistanaca moglo bi napustiti zemlju zbog krizne situacije, objavila je agencija UN-a za izbjeglice UNHCR u petak, uz apel susjednim zemljama da zadrže granice otvorenima za one koji traže sigurnost

Dok se pogoršava kriza u zemlji, nekoliko tisuća Afganistanaca dnevno ulazi u Iran, dok krijumčari i dalje djeluju na granici s Pakistanom, kazala je Kelly Clements, zamjenica visokog povjerenika UNHCR-a.

"Što se tiče brojki pripremamo se za oko 500 tisuća novih izbjeglica u regiji. To je najgori mogući scenarij", rekla je novinarima u Ženevi Clements.

"Iako u ovom trenutku nismo vidjeli veliki priljev Afganistanaca, situacija unutar Afganistana promijenila se brže no što je itko očekivao", dodala je.

Istaknula je da je zabilježeno "malo povećanje" u Pakistanu posljednjih dana.

UNHCR-ova procjena o pola milijuna izbjeglica tijekom naredna četiri mjeseca obuhvaća odlaske u Iran i Pakistan te u zemlje Srednje Azije, pojasnila je Clements.

Nije elaborirala što bi se moglo dogoditi nakon što je u napadu Islamske države u četvrtak ispred zračne luke u Kabulu poginulo 85 osoba.

Clements je rekla da je visoki povjerenik UNHCR-a Filippo Grandi razgovarao s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen i drugim donatorima o financijskoj pomoći UNCHR-u za plan zbrinjavanja novih izbjeglica.

Drugi dužnosnici UN -a zatražili su u petak 800 milijuna dolara kako bi se popunila kronična praznina u financiranju Afganistana, a visoki dužnosnik zadužen za humanitarnu pomoć opisao je situaciju kao "katastrofalnu". Očekuje se da će najmanje jedna trećina Afganistanaca gladovati.

"Humanitarne su potrebe katastrofalne, velikih su razmjera i povećavaju se", rekla je na virtualnom briefingu Wafaa Saeed Abdelatef iz UN-ovog Ureda za koordinaciju humanitarnih poslova (OCHA).

"Ove humanitarne potrebe imaju uzrok u višedesetljetnom sukobu koji je pogoršan sušom i covidom-19", dodala je.

UN traži 1,3 milijarde dolara kako bi 16 milijuna ljudi u Afganistanu dobilo humanitarnu pomoć ove godine, a nedostaje 800 milijuna dolara.