nezadovoljstvo

Dio radnika ZET-a ide u prosvjed: 'Uvjeti su kriminalni, golubovi s*ru po ljudima'

31.05.2023 u 08:55

Bionic
Reading

U srijedu u 15 sati održat će se polusatni prosvjed upozorenja radnika ZET-a ispred Uprave na okretištu Remiza. Traže povećanje plaća, poboljšanje uvjeta rada, osnivanje Radničkog vijeća, hitno zapošljavanje radnika u servisima, nabavu novih strojeva za održavanje i obnovu hangara

Radnici traže i transparentne natječaje za sva radna mjesta, kupnju modernih i kvalitetnih vozila, ispravne skretnice te ispravne donje i gornje vodove. Ako se ne udovolji njihovim zahtjevima, radnici ZET-a najavljuju štrajk za jesen, javlja HRT.

Zaposlenik ZET-a i organizator prosvjeda Neven Brnjas za portal HRT-a rekao je kako razloga za nezadovoljstvo ima napretek, u svakom segmentu ima problema. Vozači su nezadovoljni, kako kaže Brnjas, jer im se 40 godina nije mijenjao koeficijent, koji iznosi 2,40. Brnjas smatra da bi idealni bio barem 3. Rekao je kako određeni sindikati ne govore istinu o plaćama vozača u ZET-u. Plaća vozača tramvaja je oko sedam tisuća kuna. - Zbog nedovoljnog broja radnika, radi se prekovremeno, vozači imaju velik broj noćnih smjena pa mnogi to računaju kao plaću. No to nije plaća, zna se što je plaća, poručio je. Dodao je da su tehnički uvjeti za rad kriminalni.

- Iznad radnika lete golubovi i doslovno s**u po ljudima. Kada pada kiša, curi voda, vrata se ne mogu zatvoriti, propuh je, naglasio je Brnjas. Brnjas je naglasio kako zbog malih plaća odlaze radnici, pa oni koji ostaju moraju raditi prekovremene.

Najveći je problem, ističe Brnjas, sigurnost vozača, kontrolora karata, ali i građana. Tramvaji su stalno u kvaru. Brnjas je rekao kako je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio kupjnu dvadeset novih tramvaja, ali istih onih koji su kupljeni prije sedamnaest godina. - Ti su se tramvaji za par godina pokvarili. Pola ih ne vozi jer su se raspali, a pola se ne može održavati zbog manjka dijelova. Ti tramvaji nisu među prvih dvadeset u svijetu po kvaliteti, poručio je. - Sve to plaćaju građani. Sve je više autobusa i tramvaja koji ne voze, a gužve su sve veće, rekao je Brnjas. Tvrdi da su na cestama su neispravna vozila. - Jedni te isti autobusi idu na tehničke preglede po dva, tri puta, ponovio je.

Kolektivni ugovor

Podsjetimo sindikati ZET-a i Grad Zagreb potpisali su nakon višemjesečnih pregovora novi Kolektivni ugovor uključuje povećanje osnovice plaće od 1. siječnja 2023. za pet posto, a od 1. srpnja 2023. za dodatnih tri posto.Ugovor uključuje i povećanje fiksnog dijela mjesečnog dodatka na plaću. Također je potpisana i nova sistematizacija za radnike ZET-a 31. ožujka 2023. godine.

Brnjas je dodao kako je ugrožena sigurnost samih vozača. Vozači su svakodnevno izloženi verbalnim napadima, kao i kontrolori karata. No, i sigurnost građana je upitna. Naglašava da je ranije podizao kaznene prijave zbog otkazivanja kočionog sustava na tramvajima. Zbog toga putnici znaju padati u tramvajima, te dolazi i do ozljeda. Brnjas je istaknuo da je sigurnost građana ugrožena i zbog neispravnih pruga.

Mali broj radnika radi na održavanju vozila. I na taj način dolazi do izvlačenja veće količine novca iz samog ZET-a.

  • +17
Tramvaj Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas / CROPIX

- Po mom saznanju ostalo je pedesetak radnika, prije ih je bilo 400, kazao je Brnjas. Rekao je da je ZET postao "krava muzara". Za ZET radi velik broj privatnih tvrtki te se tako novac izvlači na sve strane.

- To je kao jedno sito, sve je manje radnika, a sve više outsourcinga, naglasio je Brnjas. Organizator današnjeg prosvjeda naglasio je da se vrše različiti pritisci na radnike kako ne bi došli na prosvjed.

- Čuo sam da se pokušavalo vrbovati moje prijatelje da se prosvjed otkaže. Čak su se određene političke stranke željele uključiti u organizaciju prosvjeda. No ovo nije politički prosvjed, već se čaša napunila do vrha, situacija je teška i treba se krenuti u rješavanje problema, poručio je Brnjas. Dodao je da je s Tomaševićem razgovarao prije izbora i zamolio ga da riješi situaciju u ZET-u.

- On mi je rekao da će to riješiti čim dođe na vlast. Međutim, situacija je još gora, jednostavno je postalo neodrživo, kazao je. Brnjas je pozvao građane da dođu poduprijeti radnike, tj. da im se pridruže na današnjem prosvjedu. Ponovio je da je i njihova sigurnost ugrožena.