stižu upozorenja

Unatoč dnevnom padu zaraze slovenske epidemiologe brine trend porasta

14.09.2020 u 11:35

Bionic
Reading

U Sloveniji je u zadnjih 24 sata sa 1110 testova potvrđeno 47 novih zaraza koronavirusom, objavila je u ponedjeljak slovenska vlada, no epidemiolozi su i dalje zabrinuti trendom od oko 100 zaraženih dnevno posljednjih dana.

Broj potvrđenih zaraza od početka epidemije popeo se tako danas na 3749, broj aktivno zaraženih na 866, broj onih u bolnicama na 40, a broj onih kojima treba intenzivna njega na 9. Dobar je međutim podatak da u zadnja 24 sata nije bilo novih smrtnih slučajeva, pa broj umrlih od Covida-19 od početka epidemije ostaje 135.

Broj utvrđenih novih zaraza u zadnja 24 sata manji je nego prethodnih dana kad je bilo stotinjak slučajeva dnevno, ali tada uz znatno veći broj testiranih. Dan ranije otkriveno je je 99 novooboljelih na 1793 testiranih, a epidemiolozi se boje da će se trend rasta zaraza i hospitalizacija idućih dana nastaviti. U drugoj polovici proteklog tjedna u Sloveniji je svaki dan s većim brojem testiranja potvrđivano 100-tinjak novih zaraza, a najviše ih je bilo u petak - 109.

Epidemiologe brine takav trend. "Krivulja je u fazi rasta, teško je najaviti kad će se početi spuštati, do prijeloma će doći kad svi počnu stvarno primjenjivati epidemiološke mjere koje su već dugo vremena poznate", kazao je sinoć za Slovensku televiziju Milan Krek, ravnatelj Instituta za javno zdravlje (NIJZ). Po njegovim bi se riječima, uz trend iz zadnjih dana, broj novih dnevnih zaraza u Sloveniji mogao povećati na oko 165, a povećava se i broj hospitalizacija, iako je stanje u zdravstvenom sustavu još pod kontrolom.

Trenutni  broj hospitaliziranih odražava stanje epidemije od prije dva tjedna kad smo imali od 18 do 40 novih slučajeva dnevno, kazao je Krek. Možete zamisliti kakva bi situacija mogla biti za dva tjedna u bolnicama ako se dnevne zaraze održe na sadašnjoj razini, istaknuo je ravnatelj Zavoda za javno zdravlje. On je upozorio da je reprodukcijski broj širenja zaraze u Sloveniji sada 1,4, te da je država već u "crvenoj" zoni jer ima 40 novooboljelih na 100.000 stanovnika u razdoblju 14 dana.

Infektologinja Bojana Beović, koja vodi vladin stručni tim za Covid-19, izjavila je za televizijsku postaju POP-TV da se zdravstveni sustav treba prilagoditi za očekivan rast epidemije te da  stanovništvo mora ubuduće više voditi računa o propisanim mjerama, koje će u suprotnom slučaju trebati zaoštriti. Problem su, po njenim riječima, privatna druženja s više od deset ljudi, što se ne bi smjelo događati, pa bi za takve prekršaje trebalo uvesti više nadzora i više kazne, kazala je Beović.