transfer civila

UN zabrinut zbog poziva na preseljenje Palestinaca iz Gaze

04.01.2024 u 15:01

Bionic
Reading

Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava Volker Türk rekao je u četvrtak da je "jako zabrinut" zbog poziva visokih izraelskih dužnosnika da Palestinci napuste Pojas Gaze

"Jako sam zabrinut zbog izjava visokih izraelskih dužnosnika o planovima za transfer civila iz Pojasa Gaze u treće zemlje", objavio je Türk na društvenoj mreži X, bivšem Twitteru.

"Međunarodno pravo zabranjuje prisilan transfer zaštićenih ljudi unutar okupiranog teritorija ili njihovo protjerivanje iz tog teritorija", poručio je.

Dodao je da je "85 posto stanovnika Gaze već interno raseljeno".

"Oni imaju pravo vratiti se svojim kućama."

Izraelski ministar za nacionalnu sigurnost Itamar Ben Gvir pozvao je u ponedjeljak na povratak židovskih naseljenika u Pojas Gaze nakon rata i "poticanje" palestinskog stanovništva da emigrira.

"Treba promicati rješenje koje potiče stanovnike Gaze na emigraciju. To je ispravno, pravedno, moralno i humano rješenje", rekao je Ben Gvir na sastanku svoje stranke, kako je objavio na društvenim mrežama.

Desničarski ministar financija Bezalel Smotrich također je u nedjelju predložio povratak židovskih naseljenika u Gazu i emigraciju Palestinaca.

Izrael je 2005. evakuirao svoje vojnike i oko 8000 židovskih naseljenika iz Pojasa Gaze okupiranog 1967., u sklopu jednostranog povlačenja odlukom tadašnjeg premijera Ariela Sharona.