nužan oprez

UN zabrinut za 100.000 ukrajinske djece u ustanovama

07.03.2022 u 19:41

Bionic
Reading

Gotovo 100.000 djece u Ukrajini, od kojih su polovina djeca s invaliditetom, živi u ustanovama ili u internatima i važno je poduzeti mjere opreza prije nego ih se evakuira u druge zemlje zbog ruske agresije, izrazile su zabrinutost UN-ove agencije u ponedjeljak

Visoki povjerenik UN-a za izbjeglice (UNHCR) Filippo Grandi te izvršna direktorica UNICEF-a (UN-ov Međunarodni fond za djecu) Catherine Russell uputili su zajedničko upozorenje da bi se evakuacija bez nužnog opreza mogla loše završiti, izlažući djecu predatorima i krijumčarima.

"Imamo informacije da ustanove žele skloniti djecu na sigurno u susjedne zemlje i drugdje", piše dvoje čelnika dok je 1,7 milijuna Ukrajinaca, a među kojima su stotine tisuća djece, već napustilo zemlju zbog rata.

Premda priznaju da evakuacija može spasiti život, "prijeko je potrebno dobiti dopuštenje roditelja ili skrbnika", ističu Grandi i Russel.

"U svakom slučaju, obitelji se ne smije razdvajati zbog premještaja ili evakuacije", upozoravaju.

Osobe odgovorne za djecu u ustanovama moraju osigurati da se ukrajinske vlasti obavijesti o evakuaciji djece, kao i vlasti u zemlji prihvata, napose službe koje skrbe o djeci. Koliko je to moguće, djeca pritom moraju imati sa sobom osobne iskaznice i zdravstvene kartone.

Ujedno su istaknuli da se "posvojenja ne trebaju odobravati tijekom ili odmah nakon krizne situacije", čak i ako udomiteljska obitelj ili ustanova može osigurati "nužnu zaštitu".

"Treba uložiti najveći mogući napor kako bi se djeca spojila sa svojim obiteljima ako je to u djetetovu najboljem interesu", ističu čelnici UNHCR-a i UNICEF-a.