BOLJA POMOĆ I ZAŠTITA

UN prihvatio Globalni sporazum o izbjeglicama, SAD i Mađarska protiv

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 18.12.2018 08:56
  • Objavljeno 17.12.2018 u 19:44
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

UN-ova Opća skupština prihvatila je u ponedjeljak velikom većinom glasova, ali bez Sjedinjenih Država i Mađarske, Globalni sporazum o izbjeglicama koji bi trebao poboljšati upravljanje izbjegličkim krizama i koji nije toliko razbuktao strasti kao Globalni sporazum o migracijama prihvaćen prošlog tjedna u Marakešu

Za rezoluciju o paktu o izbjeglicama glasala je 181 zemlja, dvije su bile protiv - SAD i Mađarska - a tri suzdržane.

UN-u ne treba novi zakonski alat, istaknula je Mađarska opravdavajući svoje protivljenje tekstu. Administracija Donalda Trumpa je nedavno rekla da odobrava većinu njegovih odredbi, ali ne i one koje trebaju ograničiti moguće zadržavanje osoba koje traže azil u drugoj zemlji.

Kao i sporazum o migracijama, Globalni sporazum o izbjeglicama nije obvezujuće naravi.

Globalni sporazum o izbjeglicama koji je sastavljen pod pokroviteljstvom UN-ova Visokog povjereništva za izbjeglice (UNHCR) kojemu je na čelu Talijan Filippo Grandi, treba omogućiti pronalaženje primjerenog međunarodnog odgovora na masovne izbjegličke pokrete i produljene izbjegličke situacije.

  • +5
  • +2

Izbjeglice u kampu Moria na otoku Lezbos

Izvor: Profimedia / Autor: N. N.

Omogućit će da se 'poboljša pomoć i zaštita za 25 milijuna izbjeglica u svijetu', rekla je za AFP predsjednica UN-ove Opće skupštine, Maria Fernanda Espinosa iz Ekvadora. 'Zemlje prihvata izbjeglica i dalje pokazuju velikodušnost i iznimno zalaganje za zaštitu izbjeglica', istaknula je.

No 'više od 85 posto izbjeglica u svijetu prihvaćaju zemlje sa slabim i sa srednjim dohotkom' i 'moramo pomoći zajednicama i zemljama koje ih primaju', rekla je. Globalni pakt će omogućiti raspodjelu 'posla i odgovornosti u pomaganju i zaštiti izbjeglica'.

Dokument ima četiri glavne zadaće: smanjiti pritisak na zemlje prihvata, povećati samostalnost izbjeglica, olakšati pristup rješenjima koja uključuju treće zemlje i pomoći da se stvore nužni uvjeti za siguran i dostojanstven povratak u zemlje iz kojih su izbjeglice došli.

Za razliku od dokumenta o migrantima, SAD je sudjelovao u pregovorima koji su se vodili 18 mjeseci. Pakt o migrantima koji je jednoglasno prihvaćen u srpnju, uz iznimku SAD-a, treba se u srijedu ratificirati u Općoj skupštini (193 članice).

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!