NEPRIHVATLJIVO

UN predložio ime Gornja Makedonija, Skoplje odbilo

12.09.2013 u 16:03

Bionic
Reading

Službeno Skoplje odbilo je kao neprihvatljiv prijedlog 'Republika Gornja Makedonija' kao ime za svoju državu, koje je predložio posrednik UN-a Matthew Nimetz, javlja srpski portal B92

Nimetz je jučer u Skoplju razgovarao s makedonskim predsjednikom Đorđem Ivanovim, ministrom vanjskih poslova Nikolom Popovskim i premijerom Nikolom Gruevskim.

'Činjenica je da i dalje postoje suštinske razlike između dvije vlade i da još nemamo odluku. Postoje ozbiljne razlike u nekim aspektima, zbog čega trebamo nastaviti proces', naglasio je posrednik UN-a.

Nimetz je prije dolaska u Skoplje boravio u Ateni, gdje je razgovarao s grčkim dužnosnicima. Iz Skoplja je otputovao za Solun, gdje će se sastati s grčkim pregovaračem u sporu Adamantiosom Vasilakisom, a zatim se vraća u New York.

Prijedlog 'Republika Gornja Makedonija' našao se na stolu tijekom travanjskog posjeta Nimetza Ateni i Skoplju.

Naziv Makedonija, nakon raspada Jugoslavije 1991., postao je predmet rasprave između Skoplja i Atene. Ključni grčki argument je da korištenje imena Makedonija predstavlja 'sigurnosnu prijetnju', jer Grčka tako naziva svoju sjevernu oblast.

Pregovori o pronalaženju rješenja spora između Atene i Skoplja u vezi s nazivom Makedonija vode se od 1992. godine.