SAMO KOMPROMISNI SPORAZUM

UN-ov summit o klimi opet bez konkretnog dogovora

Prosvjed Greenpeace-a u Cancunu

Prosvjed Greenpeace-a u Cancunu

Izvor: Reuters / Autor: Henry Romero

UN-ov summit o klimi u Cancunu usvojio je u subotu kompromisni sporazum o klimatskim promjenama koji bi trebao biti osnova za postizanje nekog budućeg globalnog sporazuma o borbi protiv klimatskih promjena, prenose svjetske agencije.

Prema dpa, dogovor usvojen na UN-ovom summitu u meksičkom Cancunu predviđa paket mjera pomoći siromašnim zemljama za borbu protiv globalnog zatopljenja, a dolazi godinu dana nakon neuspjeha UN-ovog klimatskog summita u Kopenhagenu.

'Vratilo nam se samopouzdanje. Vratila se nada', rekao je meksički predsjednik Felipe Calderon. Summit u Cancunu otvoio je vrata 'novome razdoblju suradnje u kontekstu klimatskih promjena', dodao je.

Ipak, sporazum usvojen uz protivljenje Bolivije koja smatra da je kompromis preslab i da krši pravila UN-a koja traže da dogovor mora poduprijeti svih 194 članice Svjetske organizacije.

'Jasno smo rekli i želimo ponoviti da se protivimo ovakvoj odluci oko koje ne postoji suglasje', istaknuo je šef bolivijskog izaslanstva Pablo Salon, prenosi dpa.

Kako navodi Reuters, sporazum predviđa osnivanje Zelenog klimatskog fonda, mjere za zaštitu tropskih šuma i modele razmjene "čistih" tehnologija. Također se ponovno ističe cilj o godišnjoj pomoći siromašnim zemljama od 100 milijardi dolara do 2020.

Dogovor, postignut nakon dvotjednih rasprava obilježenih razlikama u stajalištima između bogatih i siromašnih država, postignut je u noći s petka na subotu. Ključno je bilo kada su izaslanici jednostavno odgodili za 2011. rješavanje spora između razvijenih i nerazvijenih zemalja o sudbini protokola iz Kyota koji gotovo 40 posto razvijenih zemalja obvezuje na smanjenje ispuštanja stakleničkih plinova do 2012., piše Reuters.

Sporazum iz Cancuna ne uključuje produžetak Kyota na razdoblje nakon 2012., no spriječit će krah pregovora o klimatskim promjenama i omogućiti bar nekakav napredak u zaštiti okoliša.

Očekivanja od summita u Cancunu bila su mala, nakon što na sličnom skupu u Copenhagenu prošle godine nije postignut sporazum o tome kako usporiti sve češće poplave, suše, oluje, valove topline i porast razine svjetskih mora za što znanstvenici okrivljuju globalno zatopljenje.

Brojni dogovori iz Cancuna jednostavno učvršćuju neobvezujuće sporazume iz Copenhagena, koje je podržalo smo 140 zemalja.

'Ovo je povijesni događaj', zaključila je Christiana Figueres, direktorica tajništva UN-a za klimatske promjene.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi