BAN KI-MOON

UN: Klimatske promjene prijetnja miru u svijetu

21.07.2011 u 15:17

Bionic
Reading

Klimatske promjene stvaraju 'eksplozivan koktel' prirodnih katastrofa koje prijete svjetskoj sigurnosti, upozorio je u četvrtak glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon

'Prirodne katastrofe sve su češće i sve žešće, kako u bogatim, tako i u siromašnim zemljama, uništavajući živote, infrastrukturu, institucije i državne proračune. To je jedan eksplozivni koktel koji može stvoriti opasne vakuume na području sigurnosti', rekao je Ban Ki-moon na raspravi u Vijeću sigurnosti UN-a.

'To je prijetnja miru i međunarodnoj sigurnosti', dodao je.

Iako je glavni tajnik UN-a u više navrata istaknuo da 'ne smijemo zabijati glavu u pijesak jer su klimatske promjene prijetnja međunarodnoj sigurnosti', u svom se priopćenju, međutim, Vijeće sigurnosti zadovoljilo izražavanjem 'zabrinutosti da bi moguće neželjene posljedice klimatskih promjena mogle, dugoročno gledajući, ugroziti mir i sigurnost'. Naime, 15 zemalja članica Vijeća sigurnosti nije pronašlo konsenzus oko kvalifikacije klimatskih promjena i posljedica po globalni mir i sigurnost.

Achim Steiner, glavni direktor UN-ova Programa za okoliš, polazi od pretpostavke da bi temperatura u ovom stoljeću mogla porasti za tri do četiri stupnja, a razina mora za metar. On je istaknuo da su prijetnje brojne, spomenuvši sušu koja trenutačno vlada u Somaliji, poplave u Pakistanu i njihove posljedice za tržište hrane.

Glad i porast razine mora jesu 'prijetnja miru i sigurnosti', potvrdio je Steiner riječi Ban Ki-moona.

Iduća UN-ova konferencija o klimi, koja se u prosincu treba održati u Durbanu, u Južnoafričkoj Republici, 'bit će presudna'. 'Razvijene zemlje moraju predvoditi akcije, a zemlje s tržištima u nastajanju također moraju preuzeti svoj dio odgovornosti. Nitko ne može biti tek promatrač', zaključio je.