OSTALA SAMO JOVANKA

Umrla Titova supruga Herta Haas

09.03.2010 u 14:19

Bionic
Reading

Bivša supruga Josipa Broza Tita Herta Haas umrla je 5. ožujka u Beogradu. Bilo joj je 96 godina, a prema vlastitoj želji, pokopana je u krugu najuže obitelji, javljaju srpski mediji, a prenosi Večernji list. Rođena je 1914. u Mariboru, a revolucionarnom radničkom pokretu pristupila je kao studentica zagrebačke Ekonomske više škole

S Titom se upoznala 1937. u Parizu kada je kao kurirka iz Zagreba u francusku prijestolnicu donijela falsificirane putovnice za španjolske vojnike. Ljubav tada ipak nije planula, jer se sudbonosni susret dogodio tek nakon dvije godine. Tito je tada bio u Istanbulu gdje je čekao putovnicu putem koje je želio dobiti ulaznu vizu za Jugoslaviju.

Dokumente je opet dostavila Herta Haas i to je bio početak njihove veze. Zajednički život započeli su u Zagrebu, i to pod lažnim imenima Marija Šarić i Slavko Babić.

Ljubav je trajala tek dvije godine. Početkom Drugoga svjetskog rata u Jugoslaviji Tito je otputovao u Beograd gdje je upoznao partijsku kurirku Davorjanku Paunović Zdenku. Svoju Hertu ostavio je tada u poodmakloj trudnoći. Ubrzo je rodila sina Mišu, a nju i tek rođenog sina od ustaša je skrivao diplomat Vladimir Velebit. Ustaše su je 1943. ipak pronašle i uhitile, ali je ubrzo razmijenjena za skupinu njemačkih znanstvenika koje su partizani zarobili u Bosni i Hercegovini.

Herta je bila druga supruga bivšeg jugoslavenskog predsjednika. Nakon rata Herta se udala i rodila još dvije kćeri. Tita je posljednji put vidjela 1946. godine.

Josip Broz Tito prema službenoj verziji imao je četiri supruge. Prva je bila Ruskinja Pelagija Bjelousova s kojom je imao sina Žarka. Druga je bila Herta, treća Davorjanka Paunović, a poznata Jovanka bila je četvrta u nizu. Par se vjenčao početkom pedesetih, a nikad nije razjašnjeno je li se krajem sedamdesetih službeno razveo.