OPAČIĆ O PROBLEMIMA U SVOM RESORU

Umrla osoba 'primala je' socijalnu pomoć čak 12 godina

05.09.2013 u 16:14

Bionic
Reading

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić predstavila je na sjednici Vlade odluku o osnovici za ostvarivanje prava po osnovi socijalne skrbi. Osnovica ipak nije smanjena i ostala je 500 kuna, ali uvodi se učinkovitiji sustav kontrole

U sustav socijalne skrbi zadnjih godinu dana prijavilo se deset tisuća novih osoba, a od toga je već više od pet tisuća izgubilo pravo naknade jer za nu nisu imali opravdanja, rekla je ministrica Milanka Opačić. Taj podatak smatra dokazom duboke gospodarske krize, ali i potrebu pravednog i učinkovitog sustava socijalne skrbi.

Među građanima koji su izgubili pravo na socijalnu naknadu, tvrdi Opačić, bilo je osoba koje su tri godine radile i paralelno s time bile na socijalnoj pomoći, a u jednom slučaju pomoć se isplaćivala čak 12 godina za umrlu osobu. 'Dakle, i u drugim resorima izostao je jedan sustav kontrole pa eto tako i u ovome. Sada je sustav u potpunosti informatiziran i neće više biti mogućnosti za ovu vrstu nepravilnosti', uvjerena je Opačić.

Osnovica za ostvarivanje prava po osnovi socijalne skrbi u iznosu od 500 kuna je ostala, jer se ona ne može odrediti u iznosu manjem od 22,5 posto mjesečnog iznosa relativne linije siromaštva za samačko kućanstvo.