nema novozaraženih

Umrla 74-godišnja korisnica Doma za starije u Pločama

16.04.2020 u 13:53

Bionic
Reading

Od koronavirusa umrla je 74-godišnja korisnica privatnog doma za starije osobe u Pločama, što je četvrti smrtni slučaj od početka epidemije u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, izvijestio je u četvrtak Stožer Civilne zaštite

Ravnatelj dubrovačke bolnice dr. Marijo Bekić rekao je kako je preminula 74-godišnjakinja bila hospitalizirana 10. travnja i liječila se na Odjelu za infektologiju te je bila u skupini stabilnijih pacijenata pa nije bila na respiratoru niti intubirana, osim u pokušaju reanimacije.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Mato Lakić rekao je kako već drugi dan nema novozaraženih u županiji pa je pozitivnih i dalje sto, a još jedna je osoba ozdravila te ih je sada ukupno deset. Od početka testiranja na analizu je poslano 1075 uzoraka.

Ukupno već pet dana u županiji nema zabilježene cirkulacije virusa u populaciji, ako se izuzmu slučajevi u domovima za starije osobe te obiteljima djelatnika domova.

'Testiramo popriličan broj ljudi i već pet dana u zajednici su svi negativni. To ne znači da virusa nema. I dalje trebamo biti na oprezu. Daleko smo od slavlja, ali imamo relativno dobru situaciju. U izolaciji ili samoizolaciji je 528 osoba', objasnio je Lakić.

U dubrovačkoj bolnici hospitalizirana su 32 pozitivna na Covid-19, od kojih 20 na Odjelu za infektologiju, dva na Odjelu za intenzivno liječenje i stabilnog su zdravstvenog stanja, a deset u izdvojenom objektu dubrovačkog studentskog doma. Pacijent u Regionalnom respiratornom centru Križine pri KBC-u Split i dalje je u nepromijenjenom općem stanju na respiratoru i intubiran.

U samoizolaciji su jedan bolnički liječnik i jedna medicinska sestra, koji su od ranije pozitivni na koronavirus, kao i jedan inženjer radiologije. Pod mjerom samoizolacije je 477 osoba, a broj kršenja samoizolacije je i dalje 18. U karanteni je i dalje jedna osoba.