DOBRA TRAMPA

Umjesto osam mjeseci zatvora, dva mjeseca rada za opće dobro

22.04.2013 u 23:06

Bionic
Reading

Siniša Svilan će osam mjeseci zatvora, kolika mu je nepravomoćna kazna, zamijeniti društveno korisnim radom, i to u trajanju od samo dva mjeseca

Naime, dan zatvora računa se kao dva sata društveno korisnog rada, a primjenjuje se za kraće kazne do godinu dana zatvora. Na koji će način Svilan ako mu Vrhovni sud potvrdi presudu odraditi tu kaznu, nije poznato. Mate Matić, odvjetnik bivšeg ministra poljoprivrede Petra Čobankovića kojem je također ponuđena ta opcija, rekao je kako bi osuđenici svoj doprinos društvu trebali dati u okviru svoje struke.

'Institut rada za opće dobro nije novina u Hrvatskoj. Postojao je i ranije, jedino nije bio primjenjivan toliko često zbog pravno procesnih problema. Sada se novim zakonom želi da se to primjenjuje češće, i to za kraće kazne zatvora. Naime, istraživanja su pokazala da kratke kazne nisu dobre, da nose više negativnog nego pozitivnog', pojasnio je za 'Dnevnik 3' HTV-a dr. Marin Mrčela, sudac Vrhovnog suda.


Tijekom kraćih kazni može doći do gubitka posla, obitelji, a zbog kratkog vremena, nedostatno je razdoblje za rehabilitaciju zatvorenika. Jedan od dobrih aspekata takvih kazni je, pojašnjava Mrčela, 'šok terapija', posebice ako se osuđenik prvi put nađe iza rešetaka.

'Rad za opće dobro mora se primijeniti za kazne do šest mjeseci zatvora ako sud ne smatra da se neće ispuniti svrha kažnjavanja. Za kazne između šest i 12 mjeseci zatvora sud ima mogućnost odrediti društveno koristan rad', zaključuje.