analitičari ZA TPORTAL

Umjesto Bože Petrova, na čelo Sabora dolazi Gordan Jandroković?

  • Silvana Srdoč
  • Zadnja izmjena 28.04.2017 10:07
  • Objavljeno 27.04.2017 u 17:10
Bionic
Reading

Prvi rezultati predstojeće žestoke borbe za prijelomne zastupničke glasove podrške premijeru Andreju Plenkoviću vidjet će se na glasovanju o (ne)povjerenju ministru Zdravku Mariću, koje se mora održati najkasnije do 20. svibnja. Analitičari su oprezni u procjeni je li Plenković odlučio na izvanrednim parlamentarnim izborima ojačati poziciju HDZ-a i vlastitu poziciju unutar stranke, ali slažu se da premijer najvjerojatnije ima osiguranu podršku od 76 glasova saborskih zastupnika. Davor Gjenero prognozira da će umjesto Bože Petrova na čelo Sabora doći aktualni potpredsjednik Gordan Jandroković

'Ideja da ključni politički partneri nisu suglasni oko članova Vlade definitivno opterećuje odnose i mogućnost rada. U tom smislu, mislim da je logika koju je primijenio premijer razumna. Naravno, pitanje je hoće li biti moguće formirati stabilnu većinu, ali ovo je dugoročno dobar potez kako bi se na neki način prekinula praksa 'opozicije na vlasti' u slučaju Mosta ili bilo koga drugog', ocijenio je za tportal sociolog Dragan Bagić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu. 

Smatra da je premijerova tvrdnja da ima potrebnu većinu u Saboru sasvim utemeljena i da se on ne bi zaletio grlom u jagode. Slijede li, po njegovoj procjeni, izbori u rujnu?

'Jučer u jednom razgovoru s kolegom upravo sam to ustvrdio. Mislim da je to naprosto prilika za HDZ i za Plenkovića. Imaju veliku prednost u odnosu na SDP u anketama, mogu ostvariti bolji rezultat nego na prošlim izborima, značaj Mosta bio bi manji jer bi sa 70 zastupnika bilo puno lakše sastaviti većinu nego sa 61. To je i prilika Plenkoviću da se riješi opozicije unutar vlastite stranke i kluba zastupnika. Očito da je ovo za njega win-win potez', objašnjava Bagić dodajući da bi izvanredni izbori bili korisni i za Most u zaustavljanju daljnjeg gubitka potpore. 

Ako je to tako dobra situacija za sve, je li moguće da je onda sve unaprijed režirano? 'Prepoznat je trenutak. Nije to dogovor u smislu da si stisnemo ruku, nego da se posvađamo, a paše i jednom i drugom. To je taj tip situacije', ističe Bagić.

Politički analitičar Davor Gjenero ističe za tportal da glasovi Mosta, pridruženi koaliciji oko SDP-a i HNS-a, nisu dovoljni za rušenje Zdravka Marića, a Plenković mora konsolidirati političku arenu i osigurati da to tako i ostane. 

'Budući da je parlamentu relevantan broj onih zastupnika koji raspuštanjem parlamenta strašno puno gube, oni riskiraju jako puno i ne vjerujem da će se oni tek tako priključiti onima koji će glasati za nepovjerenje Mariću. Prije ovoga danas, činilo mi se da će Plenkoviću glasovanje o Mariću biti krajnje jednostavno, jer je dovoljno da mostovci glasuju suzdržano pa da druga strana ne može doći do 76 glasova za razrješenje', kaže Gjenero, kojeg je upravo zato iznenadila podrška Mostovih ministara interpelaciji.

I on vjeruje da Plenković ima većinu. 'To su ipak ozbiljni dečki, ne vjerujem da bi se išli s takvom stvari igrati a da nisu malo sondirali teren. Oni, doduše, jesu sve iznenadili ovim potezom, jer mi se čini da širi krug vodstva HDZ-a to nije znao do danas, ali će Plenković vrlo lako konsolidirati stranku jer oni razumiju ovakvu političku retoriku i očekivali su je od Plenkovića i puno prije', tumači Gjenero.

Hoće li u slučaju tanke većine u Saboru biti ugrožena stabilnost Vlade?

'Tankoća većine ne govori o stabilnosti Vlade. Koalicija koja ima veliku marginu često je u opasnosti da bude nestabilna jer je teško održavati političku disciplinu u tako širokom krugu. U ovim okolnostima Plenković će puno lakše održavati disciplinu nego inače. Njegovu poziciju slabila je i određeni rizik za njega predstavljala mogućnost suradnje desne margine njegove stranke i Mosta, to je sada riješio i na taj način si zaštitio desni bok. U novim okolnostima Hasanbegović i Bruna Esih imaju puno manji manevarski prostor za osamostaljivanje od HDZ-a nego što su imali do sada. Može se vladati sa 77 ili 80 glasova i održavati čvrsta disciplina', procjenjuje Gjenero.

Tko bi mogli biti novi ministri? 'To je još daleko, po svemu sudeći, treba pitati tko će biti novi predsjednik Sabora. Naime, da bi Plenković mogao razriješiti sadašnje ministre, on mora dobiti supotpis predsjednika parlamenta. Budući da mu Petrov to neće dati, 40 saborskih zastupnika morat će pokrenuti inicijativu za razrješenjem predsjednika Sabora, a dovoljan je razlog izostajanje supotpisa. Vrlo je vjerojatno da će Gordan Jandroković postati predsjednik Sabora, a nakon toga vidjet ćemo tko su novi ministri. Državni tajnici neko vrijeme mogu obavljati taj posao i pitanje je hoćemo li prije jeseni dobiti četiri nova ministra jer je vjerojatno da u idućoj rundi vjerojatno odlazi i ministar Kovačić, koji nije razriješen samo zato što danas nije bio na sjednici', kazao je Gjenero.  

Puhovski: Kako je moguće da suprotan stav znači razrješenje?

Komentirajući reakciju Bože Petrova na najavljena razrješenja Mostovih ministara, politički analitičar Žarko Puhovski za N1 istaknuo je da je Most u poziciji da ruši Vladu, a ne premijer Plenković.

'Taktički je Plenković u boljoj poziciji jer je natjerao Most da ruši Vladu, ali je pitanje kolika je cijena te njegove pobjede, jer on mora krpati većinu u parlamentu. Gotovo je sigurno da će ovo izazvati sukobe unutar Mosta, a Petrov je na sebe preuzeo veliku odgovornost jer je reagirao pomirljivo na ponižavajuću situaciju', kazao je Puhovski.  

Po njegovu dubokom uvjerenju, Plenković je ovakav potez trebao povući prije 1. travnja i objediniti predstojeće lokalne i izvanredne parlamentarne izbore. Sada je za to kasno, a do jeseni tko živ tko mrtav. Plenkovićev potez, inače, svrstava u kategoriju političke igre unutar vladajuće elite, koja je izgubila kontakt s realnim problemima građana.   

Puhovski je otvorio i jedno važno pitanje. 'Premijer ima ovlasti mijenjati ministre, ali je Vlada kolektivno tijelo po Ustavu. Kako je moguće ustavno braniti da suprotan stav u Vladi znači razrješenje? Više-manje nitko od dosadašnjih premijera nije trpio drukčije mišljenje, ali ovdje je pitanje ponašanja po logici Ustava', kaže Puhovski. 

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal