PUKLA LJUBAV S MOSTOM

Plenković: Imamo većinu, vidjet ćete vrlo skoro tko će nas podržati

Bionic
Reading

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, netom poslije izjave šefa Mosta Bože Petrova, obratio se javnosti nakon šokantne odluke o smjeni trojice Mostovih ministara, što je prouzročilo novu krizu vlasti. 'Ministri koji nisu u stanju dati potporu svom kolegi više ne mogu biti članovi Vlade', istaknuo je

'Moja politička misija imala je jedan cilj: da u hrvatskom društvu i institucijama vladaju stabilnost, odgovornost i što više rada', kazao je.

To je, kaže, bila osobna odluka - doći iz Bruxellesa i preuzeti HDZ. Pohvalio se pobjedom na izborima od tada te formiranjem partnerske vlade s Mostom i manjinama.

'U svom radu na apsolutno jednak način komunicirao sam sa svim kolegama iz Vlade. I ta crta zajedništva i povjerenja funkcionirala je korektno. No u političkom životu događaju se nepredviđeni slučajevi. Imali smo inicijativu za izglasavanje nepovjerenja ministru Barišiću. Tada nisu glasali za nepovjerenje ministru kojeg moji kolege iz Mosta poznaju dulje nego ja... Za mene nema dileme - ministri koji nisu u stanju dati potporu svom kolegi više ne mogu biti članovi Vlade. Moja politika nije politika populizma i demagogije. Moja politika je politika odgovornosti', istaknuo je.

Nema pravnih dilema o tome mogu li biti razriješeni, tvrdi Plenković. Ne treba mu supotpis, kako tvrdi Petrov.

'HDZ će ostvariti parlamentarnu većinu i nastaviti rad ove Vlade. HDZ je bio otvoren i korektan prema Mostu. No ne možemo biti u istom brodu ako jedan od partnera ne može pružiti ruku drugom', istaknuo je.

'Vlada funkcionira bez obzira na smjene', konstatirao je.

Na pitanje ima li u ovom trenutku parlamentarnu većinu, ne odgovara konkretno. 'Svi krupni koraci koje ova Vlada radi imali su širu podršku u Saboru', kazao je. Ima većinu, kaže, i bez HNS-a.

'Novi izbori nisu realni, a ako do njih dođe, ja sam na njih spreman', odgovorio je na pitanje o mogućim izvanrednim parlamentarnim izborima.

Andrej Plenković Autor: Vlada RH

'Ne možemo niti ćemo rušiti Vladu, ali ne možemo podržati ministra koji ne može biti ministar financija. Plenković mora reći hoće li je on rušiti', dodao je i podsjetio da je Plenković kritizirao Tomislava Karamarka, a radi iste stvari. 'Plenković treba donijeti odluku. Most će uvijek biti na braniku transparentnosti i odgovornosti', kazao je Petrov i podsjetio da HDZ drugi put u kratkom vremenu ruši svoju vladu i to zbog ministara koji nisu ni članovi stranke.

'Pripremili smo očitovanje Vlade i iznijeli argumente na osnovi kojih Vlada ne prihvaća navode iz zahtjeva SDP-a te jasno i argumentirano odgovaramo na aluzije na sukob interesa ministra Marića, na njegovu ulogu o donošenju odluka HBOR-a. Također jasno govorimo da činjenica da je bio zaposlenik Agrokora ne znači da je bio vlasnik, niti član uprave, niti je pisao financijska izvješća Agrokora. Govorimo i o argumentima na navode da je kao državni tajnik dobio kredit Hrvatske poštanske banke', kazao je Plenković na današnjoj sjednici Vlade, pritom se ironično osvrnuvši na aktivnosti šefa SDP-a Davora Bernardića.

'Njihov se doprinos svodi na selfieje i promoviranje kiselog zelja. Naša odgovornost je veća, ozbiljnija i na puno višoj razini i nikada se ne bismo upustili u politikantske izjave koje nimalo ne pridonose kredibilitetu stranke o kojoj je riječ.'

Protiv ovog obrazloženja Vlade o Mariću glasao je i trojac iz Mosta. Iste sekunde nakon glasanja Plenković je rekao da moli tajnicu da pripremi potrebne papire za njihov opoziv. 

  • +11
Na sjednici Vlade smijenjeni Mostovi ministri Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Pratite nas na društvenim mrežama

Najbitnije od bitnog

Newsletter tportala donosi tjedni pregled najbitnijih vijesti

tportal