NOVI NATJEČAJ

Umjesto 70, bazeni će koštati više od 100 milijuna kuna

04.12.2013 u 09:43

Bionic
Reading

Zagrebački holding (ZGH) raspisao je natječaj, čija je procijenjena vrijednost 99 milijuna kuna, za nastavak završetka kompleksa bazena na Sveticama. Natječaj je otvoren do 12. prosinca, a nakon što prođu žalbeni rokovi i potpiše se ugovor s izvođačem, očekuje se da bi radovi trebali biti gotovi za 15 mjeseci

Drugim riječima, u najboljem slučaju Bandić bi svojim čuvenim saltom bazen mogao otvoriti u prvoj polovici 2015. godine. Ni manje ni više nego šest godina od početka radova. Cijeli kompleks do sada je izgrađen 30 posto, a u njega je do sada uloženo 22 milijuna kuna. Konačna cijena, po ugovoru sa starim izvođačem radova, trebala je dosegnuti 70 milijuna, ali je iz novog natječaja vidljivo da će bazeni koštati puno više od toga.

Tužbe od 40 milijuna kuna

Konstruktor je radio i na srednjoj školi u naselju Sopnica Jelkovec iosnovnoj školi s bazenom u naselju Iver u Sesvetskom Kraljevcu. I s tadva projekta se povukao, a sva tri objekta vrijedna su oko 220milijuna kuna s PDV-om. Kada su radovi obustavljeni, građevinar je tužioZGH i spor za Sopnicu Jelkovec dobio. Tražio je 30 milijuna kuna, asklopljena je nagodba i ZGH je morao platiti 13 milijuna kuna. Tužba zagradnju u naselju Iver na sudu je i tamo građevinar traži 17 milijuna, a za Svetice potražuje deset milijuna kuna.

Prema projektu, na Sveticama bitrebao biti sagrađen olimpijski bazen, mali bazen i bazen za obuku plivača. U sklopu njega trebao bi biti wellness-centar, a na krovu su predviđeni tereni za stolni tenis, mali nogomet, košarku i odbojku na pijesku.

Podsjetimo, radovi na bazenu počeli su u svibnju 2009. i stali su dvije godine kasnije. Objašnjavali su iz bivše uprave Holdinga da je Konstruktor iz Zlatara s radovima stao zbog 'opće gospodarske situacije', ali to je, ispostavilo se kasnije, bio samo dio istine.

Konstruktor je 2011. jednostrano raskinuo ugovor, u međuvremenu je završio u stečaju i na sudu sa ZGH-om na kojem, kako nam je rečeno u Holdingu, od gradske megatvrtke potražuje 10 milijuna kuna.

Zdravko Valec, direktor Konstruktora, tvrdio je nakon prekida radova da je do njihove obustave došlo zbog nepotpune, odnosno gotovo potpuno promijenjene projektne dokumentacije.

Upozoravao je i na to da izvedbeni projekt nije kompletiran i usklađen s glavnim izvedbenim projektom i troškovnicima te da do prekida radova nije pribavljena potvrda o izmjenama i dopunama građevne dozvole te da su zbog toga tekli usporeno.

U Holdingu su tada nijekali navode iz Konstruktora i tvrdili da su projektna dokumentacija i ugovorni troškovnik izrazito kvalitetni. Također su naveli i da je jedino što se mijenjalo, i to na zahtjev gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport, dimenzije malog bazena koji je trebao biti tzv. praćakalište za djecu, nepravilna oblika, a promijenjen je u bazen za obuku plivača.

ZGH je u posjed gradilišta došao u ožujku 2013., ali bez dokumentacije (bez izjave izvođača i atestne dokumentacije) zbog čega će novi izvođač radova morati riješiti sva dodatna ispitivanja koja će za do sada izvedene radove biti neophodna za tehnički pregled.