POREZNA UPRAVA U SLAVONSKOM BRODU

Umjesto 25, Šukerovo ministarstvo najam plaća 300 tisuća kn

24.11.2009 u 08:52

Bionic
Reading

Unatoč recesiji i najavljenoj štednji na svim razinama, Ministarstvo financija 15. lipnja ove godine sklopilo je s tvrtkom Temo d.o.o. iz Slavonskog Broda ugovor o najmu poslovnog prostora u novosagrađenom Brod Toweru za potrebe tamošnje Porezne ispostave i njezina područnog ureda u godišnjem iznosu od gotovo pola milijuna eura

Umjesto dosadašnjih 25.000 kuna mjesečno, koliko je Ministarstvo financija stajao najam prostora u Ulici Matije Gupca, jednoj od tri lokacije na kojima danas radi brodska Porezna uprava, Šukerovo ministarstvo sada će mjesečno, ovisno o tečaju kune, za najam plaćati gotovo 300.000 kuna. Na godišnjoj razini to je čak 3,3 milijuna kuna više od dosadašnjih troškova najma.

U vrijeme dok se gradio Brod Tower, golemo zdanje od osam katova sa 99 stanova i dvije etaže poslovnog prostora u koji ubrzo treba useliti brodska Porezna ispostava, Ministarstvo financija, odnosno njegova Porezna uprava, 2. lipnja 2008. godine donijet će odluku o početku postupka javne nabave za zakup poslovnog prostora u Slavonskom Brodu.

Izvori Jutarnjeg u tom gradu uvjereni su da je još i prije toga investitor Brod Towera znao da će poslovni prostor od 2.925,60 četvornih metara imati sigurnog najmoprimca jer toliki prostor u Slavonskom Brodu nije lako iznajmiti.
Tvrtka Temo i njezin direktor Damir Rajković mogu računati, samo od najma, na posve sigurnih 39.000 eura mjesečno.

Tvrtka Temo iz Slavonskog Broda ranije je nosila naziv Ecos gradnja. To je i vidljivo iz Sudskog registra trgovačkih društava RH. No, Ecos gradnja iz Slavonskog Broda sestrinska je tvrtka Ecos trgovina iz Zagreba, u suvlasništvu braće Davora, Zlatka i Ivana Matasa. Predsjednik uprave Ecos trgovine je Tibor Jerger, donedavni menadžer Podravke, koji je bio zadužen za Odjel tržišta zapadne Europe II, odnosno za plasman najpoznatijeg Podravkina branda Vegete.

Upravo bi tvrtka Ecos trgovina trebala biti nositelj posla oko gradnje golemog trgovačkog centra Coloseum u Slavonskom Brodu. Za taj projekt Ecos trgovina već je naručila izradu studije utjecaja na okoliš. Tvrtka Coloseum, pak, registrirana je na istoj adresi na kojoj je i tvrtka Temo, koja je donedavno vodila poslove oko gradnje Coloseuma.

Prilikom pregovora o gradnji trgovačkog centra Coloseum, kaže izvor Jutarnjeg, jedan od braće Matas često se pozivao na osobno prijateljstvo s ministrom financija Ivanom Šukerom.

No, u Ministarstvu financija kažu da je Temo dao najnižu cijenu od tri ponuđača (13,35 eura po četvornom metru) te da se 'zbog racionalizacije svih proračunskih izdataka nastoji smanjiti iznos zakupnine'.