dogodilo se nešto nemoguće

Umirovljeni general-pukovnik Ćosić najavio novu fazu rata u Ukrajini. Napao sve one koji banaliziraju pad drona u Zagrebu: 'Ništa nije slučajno, ovo je ozbiljno upozorenje!'

12.03.2022 u 19:58

Bionic
Reading

Krešimir Ćosić, umirovljeni general-pukovnik Hrvatske vojske gostovao je u RTL-u Danas

"Ovisi o sposobnosti i jedne i druge strane da osigura svježe snage. To je posebno bitno za ukrajinske branitelje jer ključni faktor će biti svježe snage s obzirom na ranjene, s obzirom na glad, na prekinute linije snabdijevanja. Nadam se da su toga svjesni, da će svježe snage osigurati na vrijeme i da će biti usmjerene na usporavanje ruskih snaga", rekao je Ćosić, javlja RTL.

"Jedna dobro ogranizirana proaktivna obrana treba osigurati ukrajinskim braniteljima da prežive 14 dana, a nakon toga mislim da će rat ući u drugu fazu, a to su pregovori", dodaje. 

Upitan oko letjelice koja se srušila u Zagrebu i je li se to dogodilo slučajno, govori kako ne vjeruje. "Rekao bih da nista nije slučajno. Da je ovo ozbiljno upozorenje da je moguće da se dogodi nešto što nismo ni sanjali, nešto nemoguće. Ovaj projektil ili je bio nenaoružan, sreća da se nije dogodilo nešto gore. To je tehnologija 70-ih i 80-ih tada se ta tehnologija interkontinentalnih balističkih raketa za navigaciju prenosila u krstarećim raketama ovakvog tipa. Ovo nije nesoficisticiran sustav nego je vrhunac tehnologije i inženjerskog znanja tog vremena. Nije najmoderniji, ali funkcionira", navodi pa oštro kritizira one koji tvrde drugačije.

"Vrlo opasnost da se marginalizira, ignorira tuđe znanje. Onaj tko je rekao predsjedniku da je ovo nesofisticirano taj ne može biti savjetnik jer svojim neznanjem i nekompetentnošću ugrožava nacionalnu sigurnost RH. Moramo biti svjesni na svim razinama, na stručnim, znanstvenim, koliko je to opasno, upozoravajuće oružje. Nemojmo preskočiti jedno pitanje, je li to imalo političkog sponzora, poruku. Krstereće rakete se ne lansiraju kao mine iz minobacača, netko je trebao dobiti upute, kuda ide i što joj je cilj. Pred nama je sad posao ozbiljnim istraživačima koji moraju rekonstruirati što je u letjelici bilo projicirano kao cilj", navodi.

Govori i kako vjeruje da se do tih podatak može doći, a kaže da i sam poznaje tim stručnjaka s fakulteta koji, ako je dobro izabran, može raditi na tom projektu.