svi peru ruke

Oglasili se Rusi: 'Dron koji je pao u Zagrebu trebao je letjeti za Krim. Može nositi do jedne tone eksploziva'. Ukrajinci: 'Nemamo veze s tom letjelicom!'

11.03.2022 u 18:21

Bionic
Reading

Ruska novinska agencija Tass tvrdi kako je letjelica koja se sinoć srušila u Zagrebu zapravo trebala letjeti za Krim, no skrenula je s kursa

Kažu kako su zabilježena dva slučaja upotrebe bespilotne letjelice Tu-141 od strane ukrajinskih snaga, jedna koja je pala u Zagrebu, dok je druga pala kod grada Krasnoperekopska na Krimu.

Objašnjavaju kako je ovaj dron u suštini mali mlazni zrakoplov sposoban nositi prilično ozbiljno eksplozivno opterećenje i to do jedne tone.

Obje su letjelice, prema njegovim tvrdnjama, su ukrajinske snage lansirale na probni let za Krim, no jedna od njih je skrenula i odletjela prema Hrvatskoj.

'Dijelove Tu-141 otkrili su ruski graničari u 10:35 sati po lokalnom vremenu 8,5 km od Krasnoperekopska na obali jezera Krasnoje. Pronađeni su fragmenti krila i trup, podaci iz registratora leta i kočni padobran', izjavio je izvor za Tass.

Letjelica koja se srušila u glavnom gradu Hrvatske ne pripada Ukrajini, rekao je u petak savjetnik ministra obrane Markijan Lubviskij, prenijela je novinska agencija Interfax-Ukraine.

Ukrajinci tvrde da srušena letjelica nije njihova

Letjelica koja se srušila u glavnom gradu Hrvatske ne pripada Ukrajini, rekao je u petak savjetnik ministra obrane Markijan Lubviskij, prenijela je novinska agencija Interfax-Ukraine.

"Ova bespilotna letjelica nije imala ukrajinske oznake, već crvene zvijezde na sebi. Ovo nije ukrajinska letjelica", rekao je Lubkivskij, bivši ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj od 2006. do 2009. godine, na nacionalnom teletonu u petak.

Lubviskij je rekao da se u centru Zagreba u četvrtak navečer srušila bespilotna letjelica te da hrvatske specijalne službe istražuju ovaj incident u suradnji s ukrajinskim ministarstvom obrane, glavnim stožerom ukrajinskih oružanih snaga i ministarstvom vanjskih poslova.

"Obratili smo se našim hrvatskim partnerima sa zahtjevom da brzo i učinkovito istraže ovaj incident kako bismo shvatili o kakvoj se bespilotnoj letjelici radi, tko je proizvođač i zašto se pojavio u Zagrebu", rekao je Lubkivskij.