EKVADORSKI PREDSJEDNIK

'Ulazak u veleposlanstvo bio bi diplomatsko samoubojstvo Britanije'

21.08.2012 u 11:28

Bionic
Reading

Velika Britanija bi počinila diplomatsko samoubojstvo kad bi njezina policija pokušala ući u ambasadu Ekvadora u Londonu kako bi uhitila osnivača Wikileaksa Juliana Assangea, izjavio je danas ekvadorski predsjednik Rafael Correa, prenosi srpski Blic

'Dok Velika Britanija ne povuče (prijetnju) ili se ispriča, opasnost i dalje postoji', rekao je Correa za državnu televiziju Ekvadora, prenosi Blic

On je dodao da bi ulazak u ambasadu Ekvadora bio 'samoubojstvo za Veliku Britaniju', jer bi onda drugi mogli ulaziti u britanska diplomatska predstavništva bilo gdje u svijetu, a London na to ne bi smio reagirati.

Correa je također najavio da je, ako bude bilo potrebno, spreman ovaj slučaj prebaciti na Ujedinjene narode.

Ekvadorski predsjednik je također izrazio nadu u snažnu podršku na sastanku Organizacije američkih država (OAD) u petak.

'Ne zaboravite da je David pobijedio Golijata. I s mnogo Davida je lakše srušiti nekoliko Golijata', slikovito je naveo Correa i dodao da se Ekvador nada 'jasnoj i koherentnoj podršci'.

Potez Londona krši sve zakone među američkim državama, cjelokupno međunarodno pravo, Bečku konvenciju i sve diplomatske tradicije, barem one u posljednjih 300 godina na globalnom nivou, kazao je Correa.

Više stotina građana Ekvadora demonstriralo je jučer na ulicama glavnog grada kako bi podržalo odluku vlade da dodijeli azil osnivaču Assangeu.