prijetnje iz rusije

Ukrajinski profesor: 'Siguran sam više od 95 posto da Putin neće koristiti nuklearno oružje'

21.09.2022 u 10:43

Bionic
Reading

Maksim Kamenjecki, profesor s Instituta za međunarodne odnose, u Novom danu televizije N1 je komentirao govor ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“U Kijevu su od jučer svi pokušavali doznati o čemu će biti riječi. Začudio me sinoć odnos vlasti prema svom narodu, kad urednica RT-a ljudima koji su čekali da vide što će reći Putin, kaže odite spavati. Ne izgleda to dobro. Što se tiče govora Putina, očekivao sam da pokuša pooštriti stanje, iako neki ozbiljni ljudi poput Erdogana kažu da bi Putin popustio”, kazao je Kamenjecki pa dodao:

“Putin je takav čovjek da ako popusti, on neće biti Putin. Istaknuo je neke teze koje se koriste samo u Rusiji, da je Zapad pokušao rasturiti SSSR, da je Zapad počeo rat protiv Rusije i da bi Ukrajina htjela doći do nuklearne pozicije.”

Kamenjecki se osvrnuo i na objavu djelomične mobilizacije, prenosi N1. “Naglasio je da je mobilizacija djelomična, i to dva puta, da ne plaši stanovništo, a to znači da ima uvid da rusko stanovništvo nije sklono zaoštravanju.”

Osvrnuo se i na Putinovu prijetnju oružjem za masovno uništrenje. Kamenjecki ističe da se Putin tu obratio isključivo zapadnim dužnosnicima koji su nuklearnim oružjem, a da takvih zapravo – nije bilo.

“Rekao je da se obraća ‘onim ljudima koji prijete masovnim uništavanjem Rusije’… Ja nisam čuo da su službene osobe na Zapadu prijetile time, a sruske strane je toga bilo dosta. I zato ovo obraćanje njima da Rusija im a svoje oružje za masnovno uništenje, to vodi čudnim zaključcima da nikog on ne pokušava ugrožavati. Taj je govor namijenjen isključivo ruskoj publici”, rekao je Kamenjecki i dodao da smatra da Putin neće koristiti nuklearno oružje u Ukrajini.

  • +14
Vladimir Putin na Istočnom ekonomskom forumu Izvor: EPA / Autor: YEGOR ALEYEV/TASS Host Photo Age

“Siguran sam više od 95 posto da toga korištenja neće biti, to je prijetnja i formulirana na taj način da pokaže da Rusija nije spremna na toliko zaoštravanje da bi koristila nuklearno oružje”, dodao je.

Unatoč naredbi o djelomičnoj mobilizaciji, Kamenjecki smatra da ti rezervisti neće preokrenuti situaciju na bojištu.