zabrinjavajuća eskalacija

Ukrajina o Putinovom obraćanju: Predvidljiv korak, pokazuje da se rat ne odvija prema planu Moskve

21.09.2022 u 10:05

Bionic
Reading

Ruska mobilizacija bila je predvidljiv korak koji će se pokazati krajnje nepopularnim i pokazuje da se rat ne odvija prema planu Moskve, rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak, a zapadni dužnosnici smatraju da prijetnje ruskog predsjednika predstavljaju zabrinjavajuću eskalaciju

Podoljak je u tekstualnoj poruci za Reuters napisao u srijedu da ruski predsjednik Vladimir Putin pokušava prebaciti krivnju za početak "neizazvanog rata" i sve goru gospodarsku situaciju u Rusiji na Zapad.

Ruski predsjednik u srijedu je u govoru, kojim je proglasio djelomičnu vojnu mobilizaciju koja počinje odmah, poručio da će Moskva, ako Zapad nastavi s "nuklearnim ucjenama" odgovoriti svom snagom svoga arsenala.

"Ako teritorijalna cjelovitost naše zemlje bude ugrožena, koristit ćemo sva raspoloživa sredstva da zaštitimo naše ljude - to nije blef", rekao je Putin u televizijskom obraćanju naciji.

On je rekao da mu je cilj "osloboditi" istočnoukrajinsku regiju Donbas i da se većina ljudi u toj regiji ne želi vratiti "pod jaram" Ukrajine.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu objavio je u srijedu da će Rusija odmah početi s mobilizacijom 300.000 pričuvnika.

Djelomična mobilizacija, koju je naredila Rusija, daljnja je eskalacija sukoba u Ukrajini na koju njemačka vlada razmatra svoj odgovor, rekao je njemački vicekancelar u srijedu.

  • +4
Rat u Ukrajini Izvor: EPA / Autor: OLEG PETRASYUK

Robert Habeck je rekao da je to "još jedan loš i pogrešan korak Rusije, o kojem ćemo naravno razgovarati i politički se konzultirati o tome kako odgovoriti".

Govor ruskog predsjednika bio je zabrinjavajuća eskalacija i prijetnje koje je uputio moraju se ozbiljno shvatiti, rekla je britanska podtajnica vanjskih poslova Gillian Keegan za Sky News.

"Jasno je da je to nešto što bismo trebali shvatiti vrlo ozbiljno jer, znate, mi nemamo kontrolu - nisam siguran da ni on ima kontrolu, stvarno. Ovo je očito eskalacija", rekla je Keegan.

"To je jezivo... To je ozbiljna prijetnja, ali prijetnja koja je već bila upućena", rekla je za BBC u drugom intervjuu.

"Cjelokupno obraćanje bile su nove Putinove laži, bilo je to ponovno pisanje povijesti", rekla je Keegan.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova, komentirajući Putinovo obraćanje, poručilo je da Kina poziva sve strane da se posvete dijalogu i konzultacijama i pronađu način da odgovore na sigurnosna pitanja svih strana.