RAT U UKRAJINI

Ukrajinska protuzračna obrana oborila 60 od 70 ruskih raketa, izbjegnuta veća šteta

05.12.2022 u 18:33

Bionic
Reading

Rusija je u ponedjeljak zasula Ukrajinu dalekometnim projektilima, ali ukrajinska protuzračna obrana je uspjela ograničiti posljedice napada u kojima su stradala dvije osobe te nanesena materijalna šteta, javlja Reuters pozivajući se na ukrajinske izvore

Zračne uzbune oglašene su diljem Ukrajine, a civilima je rečeno da potraže sigurnost u skloništima. Prema prvim informacijama, u regiji Zaporižije je poginilo dvoje ljudi, a nekoliko kuća je uništeno, dok je sjeverna oblast Sumy nakon napada na energetsku infrastrukturu ostala bez električne energije.

Sirene na uzbunu oglašene su i u Kijevu gdje su stanovnici spas potražili u tunelima podzemne željeznice. Premijer Denis Šmihal je rekao da su pogođena energetska postrojenja u oblasti Kijeva, Vinicije i Odese, ali da energetski sustav i dalje funkcionira.

Vlasti također tvrde da je njihova protuzračna obrana oborila 60 od 70 raketa koje su ispaljene na Ukrajinu. 'Naši su dečki nevjerojatni', rekao je Andrij Jermak, šef predsjedničkog ureda. Čini se da je Kijev, koji ima oko tri milijuna stanovnika, uspio izbjeći veću štetu, iako je guverner oblasti rekao da je više 40 posto stanovnika bez struje.

  • +19
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press

Gradske vlasti tvrde da je oboreno devet od deset projektila ispaljenih na Kijev u kojem je zavladala hladnoća s temperatura od pet stupnjeva Celzija ispod nule. Poremećaji u elektroopskrbi su i u susjednoj Moldaviji. Policija je pronašla dijelove projektila koji je pao u sjevernoj Moldaviji, na granici s Ukrajinom.