srušena brana

Ukrajinci tvrde da je vodeni val odnio ruske vojnike: Pometene su cijele pukovnije

06.06.2023 u 22:50

Bionic
Reading

Ukrajinski vojnici svjedočili su kako su ruske vojnike odnijele poplavne vode i kako bježe s istočne obale rijeke Dnjipro nakon urušavanja brane Nova Kahovka, rekao je časnik ukrajinskih oružanih snaga

Mnogi ruski vojnici su poginuli ili ranjeni u kaosu rekao je kapetan Andrej Pidlisni dodavši da kada se brana urušila u ranim jutarnjim satima u utorak, 'nitko s ruske strane nije uspio pobjeći. Sve pukovnije koje su Rusi imali na toj strani bile su potopljene', piše CNN.

Pidlisni vjeruje da su Rusi namjerno uništili branu kako bi poremetili planove ukrajinskih snaga za nadolazeću ofenzivu.

'Oko 3 sata ujutro neprijatelj je digao u zrak hidroelektranu Kahovka kako bi podigao razinu vode i poplavio prilaze i lijevu obalu rijeke Dnjipro, kao i naselja koja se tamo nalaze. I onemogućio napredovanje ukrajinskih oružanih snaga u budućnosti', rekao kapetan ukrajinske vojske.

Objasnio da nagib tla oko rijeke znači da je ruska vojska - smještena na istočnoj obali - pretrpjela ozbiljne udarce probijanjem brane. Njegova je postrojba mogla promatrati razvoj događaja korištenjem bespilotnih letjelica i vojnika na mjestu događaja.

  • +11
Uništena brana kod Hersona Izvor: Profimedia / Autor: east2west news / WillWest News / Profimedia

"Lijeva (istočna) obala niža je od desne pa je više poplavljena. Potopljeni su i neprijateljski položaji na samoj obali rijeke. Morate shvatiti da položaji neprijatelja nisu samo rovovi, već i obične kuće civila u kojima su živjel. Ruske jedinice koje su bile u opasnosti možda nisu bile upozorene, vjerojatno da bi se sačuvao element iznenađenja, naveo je Pidlisni.

Poplavljeni dijelovi Hersona nakon uništavanja brane Kakhovka Izvor: EPA / Autor: IVAN ANTYPENKO