uništena kahovka

Tadić: Rušenje brane nije opasnost za nuklearku, ali prava drama bit će na Krimu

06.06.2023 u 17:07

Bionic
Reading

Rušenje brane Kahovka nije prijetnja sigurnosti nuklearke Zaporižja, tvrdi Tonči Tadić, nuklearni fizičar Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu

'Sigurnost nuklearke Zaporižja nije dovedena u pitanje iz dva razloga. Prvo, reaktori su pogašeni i hladni, dakle ne postoji opasnost u smislu njihovog hlađenja. Drugo, nuklearka Zaporižja ima vlastito, malo akumulacijsko jezero iz koga se hladi i u kome je razina vode ista. Razina vode u tom jezeru ovisi o dotoku vode iz Dnjepra što pak ovisi o dvije hidroelektrane uzvodno koje kontroliraju Ukrajinci. Sigurnost NE Zaporižja može biti ugrožena jedino ako ruske snage prekinu dalekovod - rekao je za Jutarnji list Tadić.

Smatra kako rušenje brane pokazuje da ne postoji neko zlo koje Putin nije voljan napraviti. Uz to dodao je da je ovim potezom onemogućena opskrba Krima vodom i da će zbog rušenja brane dva milijuna ljudi na Krimu ostati bez vode.

'To je dokaz da rusko vodstvo na zanima sudbina stanovništva, čak ni na teritorijima za koje tvrde da su ruska', rekao je Tadić.

  • +9
Poplavljeno područje Hersona nakon pucanja brane Kahovka Izvor: Profimedia / Autor: Handout / AFP / Profimedia