rat u ukrajini

Ukrajinci pojačali napade, ali analitičari brinu: 'Oni više nemaju koncept pobjede'

25.05.2024 u 09:07

Bionic
Reading

Ukrajina je u četvrtak navečer pogodila ruski vojni kompleks na Krimu dugometnim projektilima dobivenim od SAD-a, što je najnoviji u nizu napada usmjerenih na usporavanje ruske ratne mašinerije


Prema riječima ukrajinskog obrambenog dužnosnika, raketni napad pogodio je komunikacijski centar ruskih protuzračnih snaga u gradu Alušta. Kanali na društvenim mrežama izvijestili su o nekoliko eksplozija u obalnom gradu, a jedan video prikazuje veliku eksploziju, no opseg štete nije se mogao odmah utvrditi.

Dok se Ukrajina bori da zadrži ruske snage na sjevernim i istočnim frontama, sustav ATACMS, koji je skraćenica za Army Tactical Missile System, omogućio je Kijevu da ugrozi rusku kontrolu nad Krimom, fokusirajući se uglavnom na visokovrijedne ciljeve poput protuzračnih sustava, borbenih zrakoplova i ratnih brodova.

Napadi na velike udaljenosti središnji su dio ukrajinske strategije za ovu godinu kako bi se kupilo vrijeme za obnovu vojske nakon više od dvije godine iscrpljujućeg rata, uz istovremeno slabljenje sposobnosti Rusije da vodi rat.

Napadi dolaze u trenutku kada su linije fronte na sjeveru i istoku zemlje pod pritiskom rastućih ruskih ofenziva. Rusija je brzo zauzela nekoliko sela i sjeverni dio grada Vovčanska nakon što je ranije ovog mjeseca poslala trupe preko granice u regiju Harkiv. Ukrajina je uglavnom zaustavila njihov napredak tamo, dok ruske snage polako napreduju na istoku, ali su ove godine zauzele samo jedan grad, Avdiivku.

Dugometni sustavi ATACMS, koje su SAD prvi put osigurale ranije ove godine, značajno su povećali domet, vrijednost i broj dubinskih ciljeva koje Ukrajina može napadati. Ujedinjeno Kraljevstvo i Francuska prošle su godine osigurale krstareće rakete dugog dometa koje se mogu lansirati s ratnih zrakoplova, ali zalihe su ograničene.

  • +3
HIMARS Izvor: Profimedia / Autor: Giuseppe CACACE / AFP / Profimedia

Kijev je također koristio domaće proizvedene eksplozivne dronove za napad na rafinerije nafte i energetsku infrastrukturu unutar Rusije. Njihova ograničena nosivost čini ih manje učinkovitim protiv utvrđenih vojnih ciljeva, iako su prošlog mjeseca nanijeli štetu na nekoliko ruskih vojnih zrakoplova na aerodromu u jugozapadnoj Rusiji, prema riječima ukrajinskih dužnosnika.

Administracija predsjednika Bidena zabranila je Kijevu korištenje oružja koje su osigurale SAD, uključujući ATACMS, za napade na ruski teritorij. To je učinilo Krim, ključnu rusku bazu za rat, glavnom metom.

Prva uporaba varijante ATACMS dugog dometa u travnju pogodila je aerodrom na Krimu, uništivši nekoliko naprednih ruskih lansera protuzračnih raketa i radara, prema riječima ukrajinskih dužnosnika. Prošlog su tjedna pogodili još jedan krimski aerodrom, očigledno uništivši nekoliko zrakoplova, prema satelitskim snimkama.

Ovaj tjedan, ukrajinski vojni dužnosnici rekli su da su pogodili luku u Sevastopolju, oštetivši ratni brod. Iako dužnosnici nisu rekli koje su oružje koristili, ruski dužnosnici na Krimu rekli su da su oborili devet raketa ATACMS noć uoči napada.

  • +4
Ruska artiljerija Izvor: Profimedia / Autor: Russian Defence Ministry / TASS / Profimedia

Ukrajinska vojska rekla je da je u srijedu uništila napredni ruski sustav protuzračne obrane S-400, što su analitičari pripisali napadu ATACMS-a. Prije tri tjedna, napad ATACMS-a na vježbalište u okupiranoj regiji Luhansk ubio je desetke ruskih vojnika, rekli su analitičari.

Dok su stanovnici Krima izvještavali o eksplozijama i zvukovima rada protuzračnih sustava u četvrtak navečer, Sergej Aksjonov, ruski postavljeni dužnosnik na Krimu, napisao je na Telegramu da su ukrajinske rakete ubile dvoje "promatrača", a "prazno poslovno zdanje" je oštećeno. Nije komentirao nikakvu štetu na komunikacijskom centru u Alušti.

U petak je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao da se američko oružje koristi za napade na "širok raspon ciljeva izvan zone sukoba", iako nije posebno spomenuo Krim ili bilo koje druge lokacije. Mark Cancian, bivši topnički časnik u američkom marinskom korpusu sada u Centru za strateške i međunarodne studije, rekao je da će se Ukrajina vjerojatno fokusirati na dubinske udare dok pokušava obnoviti ljudstvo u nadi da će iduće godine pokrenuti robusniju protuofenzivu. Krim, rekao je, je privlačna meta jer ima obilje fiksnih vojnih objekata—kao što su aerodromi i luke—koje nije lako kamuflirati ili rasporediti.

Ukrajina je dvaput oštetila most Kerč, koji povezuje Krim s Rusijom, što je navelo Rusiju da zaustavi njegovo korištenje za vojne pošiljke jer strahuje da će biti pogođene, vjeruju zapadni obavještajni analitičari. Umjesto toga, ruske snage premještaju zalihe željeznicom kroz druge okupirane dijelove Ukrajine.

Ukrajina se nadala da će rakete ATACMS pomoći u ometanju Rusa i slabljenju njihove sposobnosti za održavanje obrambenih linija, omogućujući ukrajinski proboj u protuofenzivi 2023. godine s ciljem zadavanja odlučujućeg udarca Moskvi.

"Problem je što Ukrajinci u ovom trenutku nemaju stvarno uvjerljiv koncept pobjede", rekao je Cancian za The Wall Streete Journal. "Prije protuofenzive, ideja je bila da će povratiti teritorij korak po korak."

Odluka SAD-a da pošalje rakete ATACMS dugog dometa bila je predmet intenzivnih rasprava više od godinu dana. Američki zakonodavci su više puta pritiskali Bijelu kuću da osigura oružje, dok je Ukrajina apelirala za sustave i nudila jamstva da ih neće koristiti za napade na ciljeve na ruskom teritoriju.

U početku je Bidenova administracija bila toliko oprezna u vezi s osiguravanjem ATACMS-a da je dala modificirati lansere raketa Himars koje je isporučila Ukrajini tako da ne mogu koristiti te rakete čak i ako ih Kijev dobije iz drugih izvora.

No, kako je sukob trajao, zabrinutost administracije da bi ukrajinski sukob mogao eskalirati u izravan sukob između SAD-a i Rusije počela je blijediti.

U SAD-u, neki članovi Kongresa vršili su pritisak na Bidenovu administraciju da dopusti Ukrajini da koristi ATACMS i drugo američko oružje za napade na ruski teritorij. Zabrana toga, kažu vojni analitičari, otežala je napore Ukrajine da zaustavi nedavnu rusku invaziju na sjeveroistočnu regiju Harkiv.

George Barros, analitičar u Institutu za proučavanje rata, rekao je da bi SAD mogle odmah promijeniti bojno polje u Harkivu ako Washington ukine ovu zabranu, koja omogućuje Moskvi da premješta trupe i oružje na front daleko učinkovitije nego u drugim regijama, gdje moraju rasporediti i kamuflirati položaje iza linije fronte.

"Ukrajinci ih ne mogu napadati dok ne prijeđu međunarodnu granicu", rekao je.

sve osim nogometa