vjačaslav boguslajev

Ukrajinci objavili tajne razgovore: 'Rusi, spremni smo vam poslati rezervne dijelove za zrakoplove. Razmislite, hoćete li kroz Hrvatsku...'

24.10.2022 u 15:50

Bionic
Reading

Ukrajinske vlasti uhitile su Vjačeslava Boguslajeva, čelnika korporacije Motor Sich, jednog od vodećih svjetskih proizvođača zrakoplovnih motora sa sjedištem u Zaporožju. Boguslajeva sumnjiče za suradnju s Rusijom

Ukrajinska sigurnosna služba (SBU) objavila je telefonske razgovore Vjačeslava Boguslajeva, Ukrajinca i čelnika tvrtke Motor Sich, jednog od vodećih svjetskih proizvođača zrakoplovnih motora sa sjedištem u Zaporižju, koji navodno potvrđuju njegovu suradnju s Rusijom, piše Kyiv Independent.

U transkriptima koje su Ukrajinci objavili Boguslajev priča s Anatolijem Sitnovim, ruskim generalom, kojem nudi dijelove za jurišne helikoptere, a spominje i Hrvatsku.

U tim razgovorima Boguslaiev je najvišem rukovodstvu ruskih kompanija za proizvodnju i popravak helikoptera ponudio ukrajinske motore za jurišne helikoptere i predložio da se oni isporuče u Rusiju preko Hrvatske, Kazahstana ili Kirgistana.

Dio transkripta koji je objavila ukrajinska sigurnosna služba, a prenosi 24 sata:

Boguslaev: Spremni smo vam poslati rezervne dijelove. Razmislite, hoćete li kroz Hrvatsku ili gdje ste ono bili, u Crnoj Gori? Imali ste tamo nekog svog.

Sitnov: Imamo Hrvatsku, Kazahstan ili Kirgistan.

Boguslaev: Izračunat ćemo koliko možemo, a vi odlučite kako i preko koga.

Bohuslaiev je također opravdao napad Rusije na njegovo postrojenje i rekao kako se nada da Vladimir Putin neće zaustaviti napredovanje svojih trupa.

  • +10
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: ANATOLII STEPANOV / AFP / Profimedia

'Mi u Zaporiškoj oblasti imamo nuklearnu elektranu i hidroelektranu; (ukrajinske vlasti) su uplašene... Oni će otići. Zelenski će biti izbačen, i oni će otići, nema problema', navodno je rekao Bohuslajev.

Boguslaiev je, navodi SBU, davno počeo surađivati ​​s ruskim vojnim tvrtkama. Neki telefonski razgovori obavljeni su 2021.

Ukrajinske su vlasti jučer uhitile Bohuslaieva i šefa odjela za vanjske ekonomske aktivnosti Motor Sicha. Optuženi su za uspostavu 'transnacionalnih kanala za ilegalnu opskrbu ukrajinskih zrakoplovnih motora Rusiji, navodi SBU dodajući da je Rusija koristila dobivenu opremu za 'proizvodnju i popravak' svojih jurišnih helikoptera Mi-8, Ka-52 i Mi-28.

Prema SBU, Rusija je masovno koristila takve helikoptere protiv Ukrajine.