klin od 10 kilometara

Ukrajinci gube mjesto za mjestom, priznali su i gubitak Lastočkina

26.02.2024 u 21:17

Bionic
Reading

Ukrajinske snage povukle su se iz još jednog sela na istoku zemlje nakon gubitka Avdvike, ključnog uporišta nadomak grada Donecka, objavio je u ponedjeljak glasnogovornik vojske. Na bojištu se na ulasku u treću godinu rata pokazuje ruska prednost u ljudstvu i streljivu.

Posljednji neuspjeh ukrajinskih vojnika zbio u selu Lastočkine, odakle su se povukli u obližnja sella gdje nastoje održati liniju i spriječiti daljnji ruski prodor, rekao je Dmitro Lihovi, glasnogovornik jedne od grupa ukrajinskih trupa, na nacionalnoj televiziji.

Lastočkine leže zapadno od Avdivke, predgrađa grada Donjecka koju su ruske snage zauzele 18. veljače nakon četveromjesečne bitke.

Rusko Ministarstvo obrane priopćilo je da su njegove trupe 'oslobodile' Lastočkine.

Ruska državna novinska agencija RIA Novosti citirala je lokalnog zapovjednika Andreja Mordvičeva koji je rekao da su potisnuli ukrajinske snage za 10 kilometara i da nastavljaju s ofenzivom. Agencija je objavila da ključna ukrajinska opskrbna ruta prolazi kroz Lastočkine.

Nije bilo moguće neovisno provjeriti tvrdnje svake strane.

Iako samo po sebi nije veliki gubitak, napuštanje sela ilustrira izazove na bojnom polju s kojima se Ukrajina trenutno suočava, tvrdi AP.

  • +13
Ruski vojnici u Avdivki Izvor: Profimedia / Autor: Stanislav Krasilnikov / Sputnik / Profimedia

Moskovske trupe jure naprijed, rušeći mjesta i gradove nadmoćnom vatrenom moći, unatoč velikim gubicima u ljudstvu i opremi, navode ukrajinski čelnici.

Zapadni analitičari objašnjavaju da Rusi snažno napadaju duž četiri paralelne osi na sjeveroistoku, s ciljem dubljeg pritiska na zapadni dio regije Donjeck koji drži Ukrajina te prodiru u regiju Harkiv sjeverno od nje. Prije dva dana Ukrajinci su izgubili i selo Robotine za koje su se snažno borili tijekom nesupješne ljetne ofenzive.

Ukrajinski ministar obrane Rustan Umerov požalio se u nedjelju da polovica obećane zapadne vojne potpore Ukrajini ne stiže na vrijeme. To, rekao je, otežava poduzimanje odgovarajućih koraka i na kraju se plaća životima vojnika.