pomorska koalicija

Ukrajina s kopna prelazi na more: Pojačava se biserima britanske i norveške mornarice

13.12.2023 u 17:31

Bionic
Reading

Nova koalicija, predvođena članicama NATO-a Britanijom i Norveškom, želi pomoći Ukrajini u izgradnji mornarice jer je to nešto što joj nedostaje u ratu s Rusijom

Čak i bez odgovarajuće mornarice, Ukrajina se uz pomoć bespilotnih letjelica i krstarećih raketa dugog dometa tijekom ljetne protuofenzive borila s ruskom Crnomorskom flotom i nanijela joj značajnu štetu. Ali zapadni saveznici Kijeva kažu da se još puno toga mora učiniti da bi se ojačale ukrajinske pomorske sposobnosti.

Britanija i Norveška u ponedjeljak su najavile novu inicijativu — nazvanu Pomorska koalicija — i rekle da se u njoj očekuje sudjelovanje nekoliko saveznika. Krajnji je cilj, kažu, pomoći transformirati ukrajinsku mornaricu i učiniti je kompatibilnijom s NATO-vom. Napori su također osmišljeni da bi se olakšalo kretanje komercijalnih brodova kroz Crno more i zaobišla ruska blokada, od čega bi korist imalo gospodarstvo Kijeva, javlja Business Insider.

Nova koalicija 'označava početak novih napora Ujedinjenog Kraljevstva, Norveške i naših saveznika da dugoročno ojačaju ukrajinske pomorske sposobnosti, povećavajući njihovu sposobnost da djeluju u obrani svojih suverenih voda i jačanju sigurnosti u Crnom moru', rekao je ministar obrane Ujedinjenog Kraljevstva Grant Shapps.

Kako bi pokrenula stvari, britanska Kraljevska mornarica šalje dva minolovca klase Sandown u Ukrajinu. Nakon njih će uslijediti 20 amfibijskih oklopnih terenskih vozila Viking i 23 jurišna plovila, navelo je ukrajinsko ministarstvo obrane.

Shapps je rekao da će lovci na mine biti osobito korisni Ukrajini jer se i dalje suočava s ruskom blokadom komercijalnog izvoza preko Crnog mora. Pružajući Kijevu sposobnost za plovidbu kritičnim plovnim putem, dvije članice NATO-a rekle su da će to pomoći u smanjenju pritiska na ukrajinsko gospodarstvo.

Rusija se u srpnju povukla iz sporazuma o žitu u Crnom moru uz posredovanje Ujedinjenih naroda i rekla da će militarizirati regiju, smatrajući sve brodove potencijalnim prijevoznicima vojnog tereta. Moskva je potom pojačala svoje napade na ukrajinske luke i obalne gradove, ciljajući objekte u kojima se skladišti komercijalna roba. Dok je ukrajinska ljetna protuofenziva zabilježila male pomake na kopnu, stručnjaci pozdravljaju borbe na Crnom moru kao uspjeh za Kijev, s obzirom na to da su ti napori uspjeli nanijeti značajne troškove Moskvi i preseliti dalje njenu Crnomorsku flotu.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite li dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Ukrajina je također uspjela uspostaviti humanitarni koridor za plovidbu brodova Crnim morem, kojim je do početka prosinca prošlo najmanje 200 njih prevozeći kritične izvozne proizvode, prema navodima američke veleposlanice u Ukrajini Bridget Brink.

'Moramo pomoći Ukrajini u otvaranju trgovačkih ruta i osiguravanju slobodnog prolaza u Crnom moru. Naš cilj je poboljšati pomorsku obranu Ukrajine i njezinu sposobnost da djeluje uz vlastitu obalu', rekao je norveški ministar obrane Bjørn Arild Gram u izjavi o novoj pomorskoj inicijativi. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u međuvremenu je rekao da je zahvalan Britaniji i Norveškoj na pokretanju koalicije.

Dvije su zemlje među najvećim vojnim podupirateljima Ukrajine, prema njemačkom Institutu za svjetsko gospodarstvo Kiel.

'Zajedno ćemo ojačati ukrajinsku mornaricu, zaštititi pomorske prometne rute i osigurati slobodu plovidbe', rekao je Zelenski.

'Nadovezujući se na pobjedu Ukrajine 2023. u bitki za Crno more', dodao je, 'držat ćemo ruski teror podalje od regije i osigurati da ukrajinski izvoz hrane nastavi doprinositi globalnoj sigurnosti hrane'.

  • +21
Crnomorska flota Rusije Izvor: Profimedia / Autor: Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia