ocjena tenkista

'Za razliku od sovjetskog T-64, kupola Leoparda ne eksplodira ako primi pogodak'

13.09.2023 u 19:09

Bionic
Reading

Ukrajinski tenkist rekao je u videointervjuu za Business Insider da mu se novi tenk Leopard njemačke proizvodnje više sviđa od starih sovjetskih jer je manje vjerojatno da će on i njegova posada poginuti ako bude pogođen

Vladislav, pripadnik 47. mehanizirane brigade koja se probijala kroz rusku obranu na prvim crtama blizu Robotinea u regiji Zaporižja, započeo je rat u tenku sovjetske proizvodnje T-64.

Bio je to napredan tenk prije šezdeset godina, kada je ušao u službu, ali sada je inferioran u odnosu na moderne borbene modele.

Nakon njega prešli su na nadograđeni Leopard 2A6 s boljom zaštitom, manevarskim sposobnostima i kvalitetnijim naoružanjem.

'Prešli smo na Leopard, a razlika je ogromna', rekao je Vladislav u videu koji su objavile ukrajinske oružane snage. 'Glavna prednost ovog tenka je mogućnost preživljavanja posade', istaknuo je.

Potom je pojasnio što se kod Leoparda ne događa u odnosu na T-64.

'Nema takvog učinka kao kod sovjetske opreme - nema detonacije nosača streljiva i nema odlijetanja kupole, da tako kažem', rekao je.

Zapadni tenkovi poput Leoparda njemačke proizvodnje, čak i ako budu nokautirani u borbama, nemaju ovaj problem, a veća je vjerojatnost da će posada preživjeti.

Osim o tenkovima, ukrajinski vojnici vrlo pohvalno govore o oklopnim transporterima i borbenim vozilima pješaštva.

Naprimjer, smatraju da su im vozila Bradley američke proizvodnje spasila živote na početku protuofenzive, kada je njihovo vozilo više puta pogođeno, rekavši u intervjuu za ABC News: 'Da da smo koristili neki sovjetski oklopni transporter, onda bismo svi vjerojatno bili mrtvi.'

I druga zapadna vozila, poput američkog Humveeja, dobila su pohvale ukrajinskih snaga.

  • +10
Tenk Leopard Izvor: Wikimedia Commons / Autor: powidl