INSTITUT ZA RATNE STUDIJE

Napeto u Kremlju uoči ukrajinske ofenzive: Putin u Ukrajini bio ranije?

19.04.2023 u 09:19

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin nastavlja se predstavljati kao ratni vođa u trenutku u kojem se očekuje velika ukrajinska protuofenziva, piše Institut za ratne studije (ISW) u najnovijem izvještaju o zbivanjima na ratištu u Ukrajini

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je ruski predsjednik posjetio okupirane teritorije u Ukrajini, Herson i Luhansk, 17. travnja. Putin je, međutim, izjavio da se pravoslavni Uskrs 'bliži' u jednom od videa, što sugerira da se njegov posjet dogodio prije 16. travnja.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski posjetio je 18. travnja liniju bojišnice u Avdivki, a moguće je da je Kremlj namjerno pustio snimke Putinova posjeta kako bi zasjenio posjet Zelenskog u informacijskom prostoru.

ISW piše i o ruskim blogerima koji su kritizirali ruske dužnosnike jer ne dolaze na bojišnicu poput Zelenskog, a Putin je prethodno posjetio okupirani Mariupolj 19. ožujka da bi poboljšao dojam ratnog vođe. Ruski okupacijski dužnosnici i blogeri slavili su Putinov posjet i tvrdili da je on podigao moral ruskih vojnika koji su se pripremali odbiti ukrajinsku protuofenzivu. Geolocirane snimke pokazuju da je posjetio prevlaku Arabat Spit u jugozapadnoj Hersonskoj oblasti - najmanje 130 kilometara od najbliže linije bojišnice.

Putinov posjet vjerojatno je također imao namjeru javno identificirati potencijalne žrtvene jarce uoči planirane ukrajinske protuofenzive. Njegovi demonstrativni sastanci s Mihajlom Teplinskim, Olegom Makarevičem i Aleksandrom Lapinom vjerojatno potvrđuju još jednu promjenu u vojnom zapovjedništvu, a možda i unutar užeg kruga Kremlja.

Vojni bloger povezan s Kremljem primijetio je da načelnik glavnog stožera ruske vojske, general Valerij Gerasimov i ministar obrane Sergej Šojgu nisu prisustvovali Putinovim sastancima u okupiranoj Ukrajini. Bloger tvrdi da su se Teplinski i Lapin vratili u rusko vojno zapovjedništvo vjerojatno protiv želja Gerasimova i Šojgua.

  • +7
Putin u Hersonu i Luhansku Izvor: EPA / Autor: PUTNIK/KREMLIN POOL

Sastanak potvrđuje nagovještaje financijera Wagner grupe Jevgenija Prigožina o ponovnom imenovanju Teplinskog. ISW je prethodno procijenio da potvrđeno ponovno imenovanje Teplinskog sugerira da Kremlj vjerojatno želi surađivati s Wagnerom kako bi postigao odlučujuću pobjedu u Bahmutu. Potvrda može dodatno ukazivati na to da je Prigožin barem djelomično povratio Putinovu naklonost nadjačavši Gerasimovljeva i Šojguova nastojanja da eliminiraju Wagner u Bahmutu.

ISW piše i da odabrani članovi Kluba gnjevnih domoljuba zagovaraju revoluciju u Rusiji ako Kremlj zamrzne rat ili nastavi mirovne pregovore s Ukrajinom i Zapadom. Samoproglašeni bivši 'narodni guverner Donjecke oblasti' Pavel Gubarev definirao je Klub gnjevnih domoljuba kao 'potencijalno revolucionarnu snagu' koja će spriječiti 'izdaju' ako vlada odluči zamrznuti trenutne bojišnice u Ukrajini. Gubarev je također primijetio da Rusija ne može dobiti rat bez revolucije – unutar vlade ili u društvu – jer oligarsi, agenti, etničke mafije i nacionalistički separatisti neće dopustiti reformu društveno-ekonomskih institucija koje bi poduprle ratne napore. Bivši ruski časnik i gorljivi nacionalist Igor Girkin istaknuo je da Gubarevljevo mišljenje ne predstavlja kolektivnu viziju o Klubu gnjevnih domoljuba te istaknuo da svaka revolucija počinje 'pučem s vrha', nad kojim su on i ostali članovi skupine nemaju kontrole jer nemaju veze s Kremljem.

Službeni račun Kluba gnjevnih domoljuba na Telegramu pojačao je prognozu u vezi s mogućim političkim promjenama unutar Kremlja kao rezultatom ukrajinske protuofenzive, što bi moglo predstavljati zabrinutost grupe oko napretka rata. Grupa je proširila objavu čelnika ruskog pokreta Građanska solidarnost Georgija Fedorova o tome da politička situacija u Rusiji uvelike ovisi o stvarnosti na prvoj crti. Fedorov je ocijenio da su nedavne izjave Prigožina o završetku 'specijalne vojne operacije' početak kampanje za zamrzavanje rata u Ukrajini.

Fedorov je izjavio da ako Rusi uspiju zaustaviti ukrajinsku protuofenzivu tijekom ljeta, onda bi Putin mogao zamrznuti rat kako bi izbjegao raspisivanje mobilizacije uoči predsjedničkih izbora 2024. Tvrdi da bi Rusija vjerojatno predstavila potisnutu ukrajinsku protuofenzivu kao pobjedu i da će Kremlj nastaviti intenzivirati cenzuru i represiju te da neće mijenjati dužnosnike u Kremlju ili unutar vojnog zapovjedništva u uvjetima neuspješnih protuofenzivnih operacija. Ako Ukrajinci budu uspješni, smatra, politička situacija u Kremlju dovest će do dubljeg sukoba između različitih strana za utjecaj i provest će se kadrovske promjene. Fedorov je ustvrdio da je, unatoč potencijalnoj mobilizaciji i poremećajima u društvu i Kremlju, Putinov sustav sposoban eliminirati sve prijetnje 'povezane s presretanjem vlasti'. Također je primijetio da je najnevjerojatniji scenarij skori raspad Putinova sustava moći, ali dodajući da se različite financijske, regionalne i industrijske figure možda pripremaju za takav ishod.