TAKO ŠTEDI EUROPA

Ukinute žarulje od 100 vata

31.08.2009 u 09:24

Bionic
Reading

Od prvog rujna u zemljama Europske unije na snagu stupa zabrana proizvodnje i prodaje žarulja snage 100 vata sa žarnom niti. Umjesto njih potrošači će moći birati štedne žarulje koje troše od 25 do 50 posto manje energije

HRT javlja da je dogovor o uklanjanju tradicionalnih žarulja postignut u prosincu, a provodit će se u nekoliko faza. Prve su na meti žarulje od 100 vata koje se od utorka više neće moći kupiti. Sljedeće godine na red dolaze one od 75 vata, a sve tradicionalne žarulje trebale bi u EU-u otići u povijest 1. rujna 2012.

Štedne žarulje dio su paketa EU-a za borbu protiv klimatskih promjena. Od zamjene žarulja očekuje se smanjenje godišnje emisije ugljičnog dioksida, a izračunano je da će se do 2020. njihovom zamjenom uštedjeti struje koliko troši cijela Belgija. Ušteda za kućanstva trebala bi na godišnjoj razini dosegnuti iznos od 160 eura.

S obzirom na to da kod nekih ljudi štedne žarulje uzrokuju zdravstvene tegobe poput vrtoglavice, udruge potrošača zahtijevaju da se njima i dalje omogući kupnja klasičnih žarulja.

Nijemcima se, čini se, ne sviđa koncept štednih žarulja pa su posljednjih dana opustošili trgovine i napravili zalihe običnih žarulja.