SURADNJA HNB-A I EU-a

Ujedinjena fronta protiv krivotvoritelja

  • Autor: A. Srzić
  • Zadnja izmjena 06.04.2011 16:45
  • Objavljeno 06.04.2011 u 12:46
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

'Razvijanje efikasnog sustava za borbu protiv krivotvorenja novčanica', naziv je novog twinning light projekta financiranog u sklopu programa Europske unije IPA 2008 u vrijednosti 230 tisuća eura. Korisnik projekta je Hrvatska narodna banka, a provest će se u suradnji s centralnim bankama Njemačke i Češke

Cilj mu je zaštita financijskih interesa Europske unije i Hrvatske zajedničkom borbom protiv krivotvorenja koje je prekogranični problem te je stoga nužna suradnja. Također će se provedbom projekta Hrvatska u potpunosti uskladiti s europskom pravnom stečevinom u tom području koje je opisano u poglavlju 31 Financijska kontrola, ali se također djelomično odnosi na poglavlje 23 koje obuhvaća borbu protiv organiziranog kriminala. Postoje tri glavne komponente koje obuhvaća projekt, kako je objasnio Boris Raguž, direktor Direkcije trezora Hrvatske narodne banke i voditelj projekta za Hrvatsku.

'U osnovi, one se svode na razvijanje internih procedura za provedbu pravnog okvira, unapređenje metodologije, razvijanje administrativnih kapaciteta i usklađivanje našeg aplikacijskog sustava za registraciju krivotvorina (ASEK) sa sustavom nadzora krivotvorina', rekao je Raguž. Ukratko rečeno, dosad smo Centru za analizu novčanica u Parizu podnosili mjesečno izvješće, a nakon dovršetka projekta slat ćemo dnevna izvješća.

Raguž se pohvalio da je sustav u Hrvatskoj dobro radio i dosad - u 2010. godini otkriveno je 1398 komada krivotvorenih eura u vrijednosti 2,8 milijuna kuna i 681 komad krivotvorenih kuna vrijednosti 270 tisuća kuna.

Kako je naglasio Raguž, danas se spremamo za vrijeme kada će Hrvatska kao svoju valutu upotrebljavati euro, a zbog turističkog karaktera zemlje postat će metom krivotvoritelja. Projekt bi trebao biti dovršen za šest mjeseci.

Skup su pozdravili i Marija Tufekčić, ravnateljica Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU-a, Jean-Marie Morau, prvi tajnik i šef Odjela za provedbu projekata Delegacije Europske unije u Hrvatskoj, i Andreas Haack, zamjenik veleposlanika Savezne Republike Njemačke u Hrvatskoj. O ulogama njemačke i češke narodne banke u projektu govorili su Jens Fuhrmann i Tomaš Hladek.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi