PRIVOĐENJA U TURSKOJ

Uhićeno više od tisuću policajaca povezanih s kontroverznim imamom Gülenom

27.04.2017 u 22:41

Bionic
Reading

Više od tisuću ljudi, većinom policajaca, privedeno je u srijedu u operacijama širom Turske zbog povezanosti s mrežom imama Fetullaha Gülena, kojeg Ankara optužuje za organiziranje neuspjelog vojnog puča u srpnju prošle godine, zbog čega je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozvao Tursku da 'poštuje pravnu državu'

Turski ministar unutarnjih poslova Süleyman Soylu izjavio je kako je dosad privedeno 1.120 osoba te da je operacija provedena u 81 turskoj provinciji.

Soylu je rekao da ova privođenja predstavljaju 'važan korak k ispunjenju cilja vlade da se sruši Gülenov pokret', prenosi agencija AP.

U ovoj operaciji, prema navodima agencije Anadolija, sudjelovalo je oko 8.500 policajaca.

Dan nakon uhićenja reagirao je i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg koji je pozvao Ankaru da u 'potpunosti poštuje pravnu državu'.

'Naravno da Turska ima pravo braniti se i kazneno goniti one koji stoje iza neuspjela pokušaja državnog udara, ali se to mora učiniti poštujući u potpunosti pravnu državu', kazao je Stoltenberg dolazeći na sastanak EU-a na Malti. 

Soylu je podsjetio kako je od neuspjelog vojnog puča u srpnju 2016. uhićeno više od 47.000 ljudi, a među njima je oko 10.700 policajaca i 7.400 pripadnika vojske.

Pozivajući se na neimenovane sigurnosne izvore, agencija Reuters prenosi kako su se na meti uhićenja našle 'strukture Gülenove mreže u policijskim snagama' te kako su većinom privedeni policajci.

Kako se navodi, privedene osobe bit će prebačene u Ankaru radi daljnje istrage.