petak je 'dan d'

Otkriveno gdje se u Zambiji nalaze posvojena djeca

24.05.2023 u 10:50

Bionic
Reading

U petak bi trebao biti dan D za osmero Hrvata koji su već šest mjeseci zatočeni u Zambiji zbog optužbi za trgovanje djecom

Nakon što je propalo jučerašnje ročište, sutkinja Visokog suda u Ndoli rekla je da više neće tolerirati to što tužiteljstvo ne može osigurati dolazak svojih svjedoka. Izdat će se dovedbeni nalozi, međutim, prema riječima sutkinje – daljnjih odgoda nakon petka neće biti, prenosi diplomatski izvor.

Ako tužiteljstvo ne uspije dokazati optužbe, sud ih može odmah odbaciti i bez iznošenja obrane, a parovi iz Hrvatske u tom bi slučaju bili automatski slobodni.

Nakon ročišta prošli tjedan pokazalo se da je optužnica protiv Hrvata zapravo dosta klimava, a svjedoci koji su se pojavili svjedočili su u njihovu korist pa smo tako od imigracijske službenice doznali da su djeca iz Konga u Zambiju ušla s hrvatskim dokumentima i u pratnji diplomata DR Konga.

I dok pravni proces traje, stalno se postavlja pitanje što je s djecom koja su hrvatski državljani sve dok se ne dokaže suprotno. Iz Ministarstva vanjskih poslova nema konkretnog odgovora, a odbijeno je nekoliko zahtjeva da djelatnik našeg veleposlanstva posjeti djecu.

Od dobro obaviještenog izvora N1 neslužbeno doznaje da se djeca nalaze u nekoj vrsti maloljetničkog zatvora jer ne postoje domovi za nezbrinutu djecu.

'Jako su zabrinuti za njih, to su djeca od jedne i pol do četiri godine, ne znaju jezik, dječaka su odvojili od djevojčica i oni se nalaze u maloljetničkom zatvoru s djecom koja su tamo zbog droge ili krađe', kaže nam izvor.

Također, Ivan Pernar već prije nekoliko dana skinut je s liste svjedoka tužiteljstva i sud ga je odbio saslušati u postupku protiv Hrvata.

  • +6
Zambija: Kazneni sud u Ndoli Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elveđi