na sudu u ndoli

Suđenje Hrvatima u Zambiji: Ispitane dvije svjedokinje, iduće ročište u utorak

18.05.2023 u 15:54

Bionic
Reading

Djelatnica smještajnog objekta i službenica imigracije u zračnoj luci Ndola ispitane su u četvrtak na ročištu u Ndoli u postupku koji se vodi protiv osmero Hrvata, potvrdili su Hini diplomatski izvori

Na visokom sudu u Ndoli u srijedu je počelo iznošenje dokaznog postupka na suđenju Hrvatima optuženima za trgovinu ljudim (djecom) u pokušaju. Prvi dan su ispitane imigracijska službenica s graničnog prijelaza Konga i Zambije i recepcionarka hotela u kojem su Hrvati odsjeli.

Na današnjem su ročištu ispitane dvije nove svjedokike, "djelatnica smještajnog objekta i službenica imigracije u zračnoj luci Ndola, koje su već prije svjedočile na nižem sudu", otkrili su diplomatski izvori Hini.

Novo ročište održat će se idući tjedan iako je trebalo biti u petak. "Sutrašnje ročište je otkazano zbog nedostupnosti svjedoka optužbe, a sljedeće je zakazano za utorak", dodali su izvori.

Četiri para iz Hrvatske otputovala su krajem prošle godine u Zambiju kako bi preuzla djecu iz DR Konga u dobi od jedne do tri godine kojima su hrvatski sudovi potvrdili odluke o posvojenju, a MUP izdao hrvatske dokumente za djecu, no uhićeni su 7. prosinca u zračnoj luci u Ndoli kad su s djecom namjeravala napustiti Zambiju zbog sumnje u autentičnost dokumenata i trgovinu djecom.

  • +14
Hrvati optuženi u Zambiji Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elveđi

Proveli su u zambijskom zatvoru gotovo sedam tjedana, do 23. siječnja, kad su pušteni da se brane sa slobode. Sudac je na ročištu 6. veljače odlučio prekinuti suđenje te naložio da Hrvati u narednih 48 sati napuste Zambiju, no već sljedeći dan parovi su ponovo vraćeni u pritvor zbog širenja optužnice za ista kaznena djela koja im se stavljaju na teret. Nedugo nakon toga ponovno su pušteni da se brane sa slobode, a suđenje im je premješteno na viši sud.