pogodovanja na sudu

Uhićena sutkinja i stečajni upravitelj na ispitivanju, hoće li USKOK tražiti pritvor?

15.11.2017 u 11:19

Bionic
Reading

Uhićeni u akciji Uskoka i policije zbog navodnih pogodovanja u stečajnim postupcima, među kojima su sutkinja zagrebačkog Trgovačkog suda Vesna Malenica i stečajni upravitelj Pero Hrkać trebali bi u srijedu biti ispitani u Uskoku nakon čega će biti poznato hoće li za njih zatražiti određivanje istražnog zatvora

Uz sutkinju i stečajnog upravitelja uhićeni su još Miroslav Mitak i Josip Debić, dok se osumnjičeni Milan Lučić kojeg se tereti za pomaganje u zlouporabama nalazi u Austriji.

Lučićev branitelj Mate Matić izjavio je Hini da njegov klijent nije najboljeg zdravstvenog stanja, ali će u okviru svojih mogućnosti poštivati sve zakonske obveze.

Prema neslužbenim podacima uhićeni osumnjičenici su u srijedu ujutro još bili u nadležnosti policije s obzirom da još treba obaviti neke pretrage, a tijekom dana, najvjerojatnije tijekom popodneva bit će dovedeni na ispitivanje u Uskok koji će nakon toga odlučiti hoće li protiv osumnjičenika pokrenuti istragu i zatražiti određivanje istražnog zatvora o čemu će odlučivati zagrebački Županijski sud.

Policija je u utorak izvijestila da u suradnji s Uskokom 'provode kriminalističko istraživanje nad nekoliko osoba zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta s elementima koruptivnosti'.

'U tijeku je provođenje dokaznih radnji i nastavak kriminalističkog istraživanja nad petero osumnjičenih osoba koje su uhićene. Vezano uz upite medija možemo potvrditi da se među uhićenima nalazi i dužnosnik Trgovačkog suda', stoji jučerašnjem policijskom priopćenju.

Akcija uhićenja je prema neslužbenim podacima bila planirana za danas ujutro, no zbog curenja podataka realizirana je kasno jučer. Mediji su saznali da se nešto sprema nakon što je procurila informacija da je Državno sudbeno vijeće (DSV) u utorak na zahtjev Uskoka ukinulo imunitet jednoj trgovačkoj sutkinji.

Predsjednik DSV-a Željko Šarić kazao je ranije da o sjednici koja nije bila javna ne može govoriti, ali je potvrdio da je održana sjednica tijela zaduženog, među ostalim, i za skidanje imuniteta sucima.

  • +3
Pero Hrkać i Milan Lučić Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Prema pisanju medija, Malenica i Hrkać zlorabili su svoje funkcije kako bi pogodovali strankama u stečajnim postupcima. Telegram navodi kako se 'ime sutkinje Vesne Malenice već 15 godina vezuje uz sumnje zbog raznih malverzacija i pogodovanja strankama u procesu te su protiv nje mahom predstavnici dužnika podnosili kaznene prijave'.

Jutarnji list, pak, piše da se u slučaju spominje i stečaj Glumina banke te da se jedna od inkriminacija odnosi na postupke Milana Lučića koji je preko druge tvrtke navodno došao do vrijedne nekretnine Amfora Marisa iz stečajne mase.