BORBA ZA LJUDSKA PRAVA

Udružile se mlade političke snage iz bivše Jugoslavije

01.04.2014 u 10:39

Bionic
Reading

Osnivačka konferencija Mreže stranačkih organizacija mladih (Political Youth Network – PYN), u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava, okupila je 20 predstavnika omladinskih organizacija političkih stranaka iz pet zemalja regije ovaj vikend u Europskom domu u Zagrebu

Mreža stranačkih organizacija mladih prva je međunarodna mreža koja je osnovana s ciljem poticanja suradnje među omladinskim organizacijama pri ili u sklopu političkih stranaka u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Kosovu i Srbiji, neovisno o ideološkoj platformi njihova djelovanja.

Primarni je cilj ove mreže stvaranje platforme za provedbu aktivnosti od zajedničkog značaja, kao što su promocija i zaštita ljudskih prava, profesionalizacija budućih predstavnika zajednice i poticanje regionalne suradnje. Mreža stranačkih organizacija mladih inovativan je primjer regionalne suradnje mladih političara i političarki u području ljudskih prava i pomirenja. Mreža je posvećena temama koje su od interesa za sve građane ovih zemalja, a posebice za mlade i one skupine kojima su ugrožena ljudska prava, kazano je na skupu u Europskom domu.

Na otvaranju konferencije govorili su predstavnici Inicijative mladih za ljudska prava iz Hrvatske i Srbije, Mario Mažić i Maja Mićić te Milorad Pupovac, predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora, koji je osnivanje ove mreže usporedio s procesom demokratizacije prostora regije.

U sklopu osnivačke konferencije, predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je na Pantovčaku sudionike i sudionice pozdravivši osnivanje Mreže te spremnost na suradnju neovisno o različitostima u vezi  političke orijentacije stranaka. Na radnom dijelu konferencije, predstavnici i predstavnice analizirali su osnivačke dokumente i predviđenu strukturu djelovanja te podnosili amandmane na prijedlog Statuta mreže. Nadalje, unutar radnih grupa diskutiralo se o prijedlozima i planovima inicijalnih aktivnosti Mreže, koje uključuju kampanje za promoviranje ljudskih prava, organiziranje edukacija, razmjenu iskustava te bavljenje pitanjem strukturiranosti stranačkih organizacija mladih.

Na završnom dijelu konferencije uslijedilo je potpisivanje Deklaracije o posvećenosti Mreži stranačkih organizacija mladih koju su potpisali predstavnici i predstavnice 19 omladinskih organizacija političkih stranaka s ciljem osnaživanja buduće suradnje u području promicanja ljudskih prava. Iz Hrvatske, Deklaraciju su potpisali predstavnici Mladi HNS-a, Mladi Hrvatskih laburista, Forum mladih SDP-a i mladi SDSS-a.

Koje omladinske stranačke organizacija iz regije sudjeluju u ovoj inicijativi, doznajte OVDJE.