PRAVO NA STAN

Udruge stanara tražit će donošenje Zakona o stanovanju

19.11.2010 u 18:22

Bionic
Reading

Objedinjene javne usluge u sektoru stanovanja značajno su jeftinije i učinkovitije od rascjepkanih usluga po pojedinim gradskim i državnim institucijama, rečeno je na današnjem okruglom stolu udruge Pragma u Osijeku. Predsjednik te zagrebačke udruge Nedjeljko Marković ustvrdio je da su po pitanju objedinjavanja usluga, od većih hrvatskih gradova, najviše napredovali Varaždin i Rijeka

'U Rijeci i Varaždinu u poboljšanju uvjeta stanovanja sudjeluju i zavodi za javno zdravstvo. Taj primjer ispravno dokazuje da tematiku stanovanja treba promatrati i sa stanovišta očuvanja i poboljšanja zdravlja ljudi, uređenja okoliša i kvalitete zgrada', naglasio je Marković.

Predsjednik Udruge stanara Osijeka Vladimir Stanić upozorio je da je u Osijeku najkaotičnija situacija u višestambenim zgradama. 'Danas svatko može biti upravitelj zgrade. Zakon kaže: 'fizička ili pravna osoba'. Tako je jedan prijašnji perač prozora u jednoj zgradi postao njenim upraviteljem, ali ubrzo se ispostavilo da novca od pričuve nema', istaknuo je Stanić jedan od problema.

Međutim, problematika stanovanja u Osijeku mnogo je šira. 'Većina ljudi samo uređuje svoje stanove iznutra, a ne mare za zajedničke dijelove zgrade. Što je s krovištem, stepeništem i fasadom, za to nitko ne mari, iako su svi stanari suvlasnici i tih dijelova. Osim toga, nekoliko desetaka kuna za pričuvu nipošto nije dovoljno za plaćanje vrlo skupih radova održavanja zgrada. Kompleksnost problema pojačava podijeljenost tematike stanovanja u 40 različitih zakona, što odgovara raznim odvjetnicima i agencijama, ali ne i vlasnicima stanova', podvukao je Stanić, najavivši inicijativu za donošenje zakona o stanovanju, koju će pokrenuti zajedno s udrugama stanara iz drugih većih gradova.

Dogradonačelnica Osijeka Danijela Lovoković rekla je da zadnjih godinu dana od gradske uprave nije tražena nijedna ocjena novoizgrađene stambene zgrade. 'Tržište je ovdje reklo svoje. Tome je pridonijela najniža cijena kvadrata stana koja je prije nekoliko godina iznosila 1300 eura, a sada 1000 eura', rekla je Lovoković.

Za usporedbu, navode u Pragmi, lani je u Zagrebu izgrađeno 17 tisuća stanova, što je čak 7,5 tisuća manje nego 2008. ili 2007. godine. Prosječna cijena stana u Zagrebu 2009. godine iznosila je 14,1 tisuću kuna po kvadratu, a to je za četiri tisuće kuna po kvadratu više nego u drugim hrvatskim gradovima.

U Pragmi su došli do podatka da većina od prosječne cijene prodanog kvadrata novog stana u 2009. godini odlazi na troškove gradnje i dobit izvođača. Gradnju i dobit izvođača kupci stanova lani su plaćali 62 posto od ukupne cijene stana, dok su troškovi građevinskog zemljišta bili 16,3 posto, a ostalih troškova 21,7 posto.

Udruga Pragma osnovana je radi promicanja razvitka i unapređenja svih aspekata socijalne i zdravstvene zaštite socijalno ugroženih i bolesnih osoba. Projekt pod nazivom Želim znati – pravo na stan provode uz financijsku potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva i Grada Zagreba, a osim u Osijeku okrugle stolove održavaju i u Varaždinu, Rijeci, Splitu i Zagrebu.